Wybór lodówki powinien być dostosowany do potrzeb użytkowników w zakresie odpowiedniej ilości przestrzeni do prawidłowego przechowywania rozmaitych produktów spożywczych. Wśród ważnych parametrów należy wymienić wyposażenie komór. Mowa tu o półkach, pojemnikach, balkonikach czy specjalnie wydzielonych strefach do przechowywania żywności z określonych grup produktowych czy też przechowywania przetworzonej żywności, np. w garnkach czy specjalnych naczyniach. Dobrze zorganizowana przestrzeń będzie sprzyjała niemarnowaniu żywności. Wpływ na to będą również miały rozmaite systemy, np. nowoczesna funkcja No Frost, która eliminuje potrzebę manualnego rozmrażania urządzenia chłodniczego. Dzięki niej wewnątrz komór chłodziarkozamrażarki panują odpowiednia temperatura i wilgotność, co sprawia, że na wewnętrznych ściankach nie gromadzi się szron oraz lód. Nowoczesne lodówki dodatkowo oferują dystrybutor wody, automatyczną kostkarkę do lodu oraz możliwość zdalnego sterowania przy pomocy smartfona.