Znaleziono w kategoriach:
Maszynka do mięsa ELDOM M200Z Mitt

Instrukcja obsługi Maszynka do mięsa ELDOM M200Z Mitt

Powrót
PL
EN
CZ
DE
RU
SK
HU
ES
MASZYNKA DO MSA / MASZYNKA DO MSA + SZATKOWNICA
MEAT GRINDER / MEAT GRINDER + SLICER
MLÝNEK NA MASO / MLÝNEK NA MASO + KUTR
FLEISCHWOLF / FLEISCHWOLF + GEMÜSESCHNEIDER
МЯСОРУБКА / МЯСОРУБКА + ОВОЩЕРЕЗКА
MLYNČEK NA MÄSO / MLYNČEK NA MÄSO + STRÚHADLO
HÚSDARÁLÓ / HÚSDARÁLÓ + RESZELŐ- ÉS SZELETELŐGÉP
PICADORA DE CARNE / PICADORA DE CARNE + CORTADOR
M200
M200ZT
nitt/matt
Eldom Sp. z o.o. ul. Pawła Chromika 5a 40-238 Katowice, POLAND
tel: +48 32 2553340 fax: +48 32 2530412 www.eldom.eu
2PL
WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Przed pierwszym użyciem należy uważnie zapoznać się
zcałością treści niniejszej instrukcji.
1. Przewód przyłączeniowy należy podłączyć do gniazdka
oparametrach zgodnych zpodanymi winstrukcji.
2. Nie zanurzać przewodu lub urządzenia wwodzie.
3. Urządzenie nie jest przeznaczone do obsługi za pomocą
zewnętrznego zegara lub oddzielnego systemu zdalnego
sterowania.
4. Nie używać na wolnym powietrzu.
5. Przed włączeniem urządzenia należy się upewnić czy
wszystkie jego elementy są odpowiednio zamontowane.
Nie należy włączać urządzenia bez zamontowanej
pokrywy końcowej.
6. Nie używać urządzenia do rozdrabniania lodu, kości
iinnych twardych produktów lub do mielenia orzechów,
kawy isuszonych roślin strączkowych.
7. Nie należy pozostawiać używanego urządzenia bez
nadzoru.
8. Wyłączyć urządzenie przed odłączeniem od sieci oraz
montażem idemontażem akcesoriów.
9. Po zakończeniu pracy zawsze należy wyłączyć urządenie
zzasilania.
10. Niniejszy sprzęt może być użytkowany przez dzieci
w wiek co najmniej 8 lat i przez osoby o obniżonych
możliwościach zycznych, umysłowych iosoby obraku
doświadczenia i znajomości sprzętu, jeżeli zapewniony
zostanie nadzór lub instruktaż odnośnie do użytkowania
sprzętu w bezpieczny sposób, tak aby związane z tym
zagrożenia były zrozumiałe. Dzieci nie powinny bawić się
sprzętem. Dzieci bez nadzoru nie powinny wykonywać
czyszczenia ikonserwacji sprzętu.
11. Nie chwytać urządzenia mokrymi rękami.
PL3
12. Przed czyszczeniem odłączyć urządzenie od sieci.
13. Nie używać urządzenia, jeżeli jakikolwiek element jest
uszkodzony.
14. Nie przekraczać dopuszczalnego czasu pracy ciągłej
urządzenia.
15. Nie przenosić ani nie przesuwać wtrakcie użytkowania.
16. Wtrakcie pracy urządzenia nie wolno wkładać palców lub
narzędzi do tunelu dozownika – do upychania produktów
służy wyłącznie popychacz.
17. Nie używać w przypadku uszkodzenia przewodu
zasilającego, gdy urządzenie spadło lub zostało
uszkodzone w inny sposób. Naprawę urządzenia
należy powierzyć autoryzowanemu serwisowi;
informacja w karcie gwarancyjnej oraz na stronie
www.eldom.eu. Wszelkie modernizacje lub stosowanie
innych niż oryginalne części zamiennych lub elementów
urządzenia jest zabronione i zagraża bezpieczeństwu
ytkowania.
18. Urządzenie może być używane tylko z oryginalnie
dołączonymi akcesoriami.
19. Firma Eldom Sp. zo. o. nie ponosi odpowiedzialności za
ewentualne szkody powstałe w wyniku niewłaściwego
ywania urządzenia.
UWAGA
Woreczek foliowy może stanowić niebezpieczeństwo –
aby uniknąć uduszenia workiem należy przechowywać
go zdaleka od niemowląt imałych dzieci.
Urządzenie jest przeznaczone tylko do
użytku domowego.
4PL
A
B
C
FIG. 2
OPIS OGÓLNY
1. Popychacz
2. Tacka
3. Przycisk blokady
4. Tunel dozujący
5. Komora mielenia
6. Ślimak
7. Nóż
8. Sitka – 3 mm, 5 mm, 8 mm
9. Nakrętka
10. Nasadka masarska
11. Separator
12. Nasadka do kebbe
13. Przysłona
14. Włącznik
15. Korpus
16. Schowek
PL
16
1
2
3
6
7
8
9
10
12
13
5
11
4
14 15
RYS. 1
ZESTAW DO SZATKOWANIA
(TYLKO MODEL M200ZT)
A. Popychacz
B. Szatkownica
C. Tarcze – do tarcia, grube wiórki, plastry
INSTRUKCJA OBSŁUGI
MASZYNKA DO MIĘSA/MASZYNKA DO MIĘSA+SZATKOWNICA
M200/M200ZT
PL5
DANE TECHNICZNE
moc nominalna: 400 W
moc zablokowania silnika (MBP): 700 W
• napięcie: 220-240 V, ~50 Hz
czas pracy ciągłej: 30 min.
czas przerwy: 15 min.
PRZEZNACZENIE
Urządzenie przeznaczone jest do mielenia produktów spożywczych, głównie mięsa.
UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Przed pierwszym użyciem maszynki należy:
Zapoznać się z treścią niniejszej instrukcji.
Upewnić się, czy żaden z elementów nie jest uszkodzony.
Umyć elementy, które mają kontakt z żywnością.
OBSŁUGA
Ustawić korpus (15) na płaskim, twardym i stabilnym podłożu.
Upewnić się, że urządzenie jest odłączone od sieci, a włącznik (14) jest ustawiony w pozycji "O".
Wybrać jedną z funkcji urządzenia.
Przed uruchomieniem naly upewnić się, że wszystkie elementy zosty poprawnie zamontowane.
Nigdy nie wkładać palców lub jakichkolwiek przedmiotów do tunelu dozującego.
Jeśli ślimak został zablokowany, należy przestawić włącznik (14) w pozycję "R" na 3 do 5 s.
Po przetworzeniu całości produktów wyłączyć urządzenie i poczekać aż się zatrzyma.
Po zakończeniu pracy odłączyć urządzenie od sieci.
RYS. 3.1 RYS. 3.2 RYS. 3.3 RYS. 3.4
MIELENIE
W komorze mielenia (5) umieścić kolejno: ślimak (6), nóż (7), jedno z sit (8) i nakręcić
nakrętkę (9)RYS. 3.1.
Następnie całość zamontować w korpusie (15)RYS. 3.2. Sprawdzić czy komora (5) została zablokowana.
Na tunel (4) nałożyć tackę (2)RYS. 3.3.
Do tunelu (4) wsunąć popychacz (1)RYS. 3.4.
Pod wylot komory mielenia podstawić miskę.
Mięso pokroić na paski o długości ok. 10 cm i grubości 2 cm. Usunąć kości, chrząstki i ścięgna.
Podłączyć urządzenie do sieci zgodnej z parametrami podanymi powyżej i uruchomić przyciskiem (14)
pozycja "ON".
Na tacy (2) umieścić mięso i za pomocą popychacza (1) delikatnie wepchnąć do tunelu (4).
W przypadku niektórych potraw mięso trzeba zmielić dwukrotnie.
UWAGA: NIE WOLNO MIELIĆ MROŻONEGO MSA!

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756