Noże ceramiczne czy metalowe?
Jakie są podstawowe różnice między nożami ceramicznymi a metalowymi? Noże ceramiczne wykonane są z tlenku cyrkonu (zirconium oxide) lub węglika cyrkonu (zirconium carbide), a noże metalowe, najczęściej ze stali nierdzewnej. Nóż ceramiczny jest dużo twardszy, niż nóż stalowy (ten szybciej się tępi) i długo nie wymaga ostrzenia, a ponadto jest bardziej ostry. Poza mrożonym mięsem żaden produkt spożywczy nie stawia oporu przy próbie przekrojenia go nożem kuchennym z ceramiki (jej twardość porównywana jest przez szefów kuchni do twardości diamentu). Do określenia poziomu twardości danego noża służy m.in. skala Rockwella, ujmowana w stopniach HRC. Standardowe noże kuchenne mają twardość na poziomie 50-56 HRC. Noże ze stali są natomiast bardziej elastyczne (sprężystość noży ceramicznych jest praktycznie zerowa) i zwykle tańsze, ale też podatne na przebarwienia.
Jak widać zarówno noże ceramiczne, jak i stalowe mają mocne i słabe strony – najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w oba rodzaje noży. Jeśli chodzi o modele ze stali nierdzewnej, dobrym zakupem będzie nóż Gerlach lub też nóż Fiskars – marki te słyną z doskonałej jakości noży kuchennych, które cechują się wysoką ergonomią i przystępnymi cenami. Natomiast chcąc kupić zestaw noży ceramicznych, warto przyjrzeć się firmie Smile, która posiada w swojej praktyczne osłonki na ostrze.
Noże ceramiczne - wady i zalety
Wielu konsumentów zastanawia się, jakie są plusy i minusy noży ceramicznych? Do największych zalet, należy zaliczyć komfort ich użytkowania. Noże ceramiczne mają bardzo cienkie ostrza, są lekkie, dzięki czemu podczas krojenia, ręka nie męczy się tak szybko, jak na przykład przy nożach stalowych. To nie koniec korzyści, jakie oferują. Noże wykonane z tlenku cyrkonu lub węglika, charakteryzują się także właściwościami bakteriobójczymi i cechują długą żywotnością. Dzięki specyficznemu materiałowi, jaki został użyty do ich produkcji, ostrza nie przenoszą smaków ani zapachów, kolejno krojonych produktów – wystarczy szybko przepłukać nóż pod bieżącą wodą i kontynuować pracę w kuchni. Ceramika jest niezwykle odporna na zarysowania, a także nie wchodzi w reakcje chemiczne z pożywieniem, dzięki czemu nawet przy bardzo intensywnym użytkowaniu, ostrza nie tracą na estetycznym wyglądzie.
Noże ceramiczne wymagają szczególnej ostrożności przy ich użytkowaniu, gdyż są wykonane z dosyć kruchego materiału – upadając na podłogę, mogą się zniszczyć. Właśnie ze względu na kruchość tego typu noży, nie można wkładać ich do zmywarki. Złym pomysłem będzie też używanie noża ceramicznego np. do otwierania puszek z tuńczykiem, czy konserwą – najprawdopodobniej natychmiast zniszczy się i przestanie być użyteczny. Pewną niedogodnością w przypadku noży ceramicznych może być fakt, że muszą być ostrzone tylko przez ostrzałkę diamentową. Kupując zestaw noży z ceramiki, potrzebna jest też ostrzałka do noży, dzięki której można naostrzyć je niemal do poziomu ostrości fabrycznej.