
Napoje kawowe - przepisy
Kawa - pochodzenie i właściwości
Alternatywne parzenie kawy
Kawa mrożona
Nie ma nic lepszego w letni, gorący dzień od mrożonej kawy! Podawana z lodami, lodem i miętą smakuje doskonale i znakomicie orzeźwia. Pozwól sobie na odrobinę słodyczy i zaskocz znajomych.
Składniki:
• Ostudzone espresso
• Kilka kostek lodu
• 200 ml zimnego mleka
• Lody
Sposób przygotowania:
Do pojemnika włóż lód i zalej kostki espresso oraz mlekiem. Dodaj lody i miksuj całość kilka sekund. Lej kawę do szklanek z wysoka, aby powstała piana. Opcjonalnie połóż na niej listek mięty i posyp brązowym cukrem.
Idealne espresso
Esencja kawy i włoski klasyk. Aromatyczne, zdecydowane w smaku, chcarakteryzujące się ciemną barwą, oleistą konsystencją i spręźystą pianką o orzechowym odcieniu, zwaną cremą. Jest bazą dla wszystkich kaw mlecznych.
Sposób przygotowania:
• 7 g kawy (+/- 0,5 g)
• Temperatura wody na wylocie z ekspresu między 88° a 92°C
• Ciśnienie wylotowe 9 bar
• Pojemność filiżanek między 25 a 30ml
• Czas przepływu 25 sek. (+/- 5 sek.)
Caffe Latte
Składniki:
• Świeżo zaparzone espresso
• 250 ml mleka
• Syrop do kawy – dowolnie wybrany smak
• Wysoka (najlepiej przezroczysta) szklanka z grubego szkła
Sposób przygotowania:
Wlej do wysokiej szklanki syrop- w okresie zimowym polecamy cynamonowy lub pomarańczowy natomiast w lecie idealnie sprawdzi się malinowy (opcjonalnie dorzuć kostki lodu). Następnie przygotuj w ekspresie swoje ulubione latte.
Latte Macchiato
Składniki:
• 125 ml mleka
• 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso lub mokki)
• Wrzątek
Sposób przygotowania:
Delikatnie podgrzej mleko i spień za omocą spieniacza. Przygotuj mocny napar kawowy. Do wysokiej szklanki przelej spienione mleko. Powoli, na sam środek wlej zaparzoną kawę.
Kawa Latte Vanillove
Składniki:
• 20 ml syropu MONIN Francuska Wanilia lub innego syropu rekomendowanego do kawy
• 120 ml mleka
• 1 espresso
Sposób przygotowania:
Do szklanki dodaj porcję syropu i dodaj mleko. Na koniec wlej delikatnie espresso na wierzch lub przygotuj latte za pomocą swojego ekspresu do kawy. Wymieszaj i gotowe. Taką kawę możesz przygotować także w wersji na zimno, wystarczy dodać kostki lodu ¾ szklanki, dodać syrop i zimne mleko.
Latte Słony Karmel
Składniki na 2 porcje:
• 20 ml syropu MONIN Słony Karmel lub innego syropu rekomendowanego do kawy
• 150 ml mleka
• 1 porcja espresso
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki dodaj porcję syropu MONIN, spienione mleko i espresso lub przygotuj latte za pomocą swojego ekspresu do kawy. Wymieszaj i gotowe.
Cookie Latte
Składniki na 2 porcje:
• 20 ml syropu MONIN Czekoladowe Ciasteczko lub innego
syropu rekomendowanego do kawy
• 150 ml mleka
• 1 porcja espresso
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki dodaj porcję syropu MONIN, spienione mleko i espresso lub przygotuj latte za pomocą swojego ekspresu do kawy. Opcjonalnie dekoruj bitą śmietaną i kruszonym ciasteczkiem. Wymieszaj i gotowe.
Mamy dla Ciebie prezent!
Wypełnij formularz, aby otrzymać kod rabatowy 15 zł na zakup ulubionej kawy.Mamy dla Ciebie prezent!
Wypełnij formularz, aby otrzymać kod rabatowy 15 zł na zakup ulubionej kawy.Formularz rejestracyjny
Współadministratorami danych są spółki z Grupy Media Expert (ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów), kontakt: inspektor@me.pl. Dane będziemy przetwarzać w celu przeprowadzenia promocji „Odkryj idealną kawę i zyskaj 10% rabatu!” oraz, jeśli wyrazisz na to osobną zgodę, w celach marketingowych. Możesz zawsze cofnąć zgodę na komunikację marketingową m.in. na https://www.mediaexpert.pl/lp,rezygnacja.Masz także prawo dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz przenoszenia, a także zgłoszenia skargi dotyczącej przetwarzania danych. Tutaj dowiesz się więcej o tym, jak chronimy Twoje dane.
Pola oznaczone gwiazdką (*) są polami obowiązkowymi.