Który piekarnik wybrać?

Piekarnik to częśc kuchennego wyposażenia, która przydaje się w codziennych zmaganiach z potrawami. Chociaż nie jest tak często używany jak lodówka czy płyta grzewcza warto zastanowić się na co zwrócić uwagę przy jego zakupie. Jaki wybrać piekarnik by służył nam przez długi okres czasu oraz posiadał wszystkie wymagane przez nas funkcje? Zapraszamy do lektury!

 

Rodzaje piekarników

Wybór piekarników na rynku jest bardzo duży. Ilość modeli na sklepowych wystawach zwala nas z nóg. Przed wyborem technicznych warunków, jaki musi spełniać nasz piekarnik warto zastanowić się nad jego formą. Na chwilę obecną możemy wyróżnić dwa główne rodzaje pierkarników:

Zintegrowany z płytą grzewczą – czyli piekarnik do zabudowy, którego sterowanie jest uzależnione od płyty grzewczej. To obecnie najchętniej wybierane rozwiązanie wśród klientów.

Samodzielny – ten rodzaj piekarnika umożliwia nam montaż w dowolnym miejscu. W Polskich domach mogłeś spotkać się z zamontowanym piekarnikiem w słupku, który przy doborze odpowiedniej wysokości montażu gwarantuje nam wygodne eksploatowanie go.



 

Rodzaj „paliwa” do piekarnika

Kolejnym kryterium, które warto poruszyć przy temacie piekarnika do zabudowy to jego technologia działania. Wyróżniamy między innymi piekarnik elektryczny, parowy oraz gazowy.

 

- elektryczny – podczas działania wykorzystuje energię elektryczną; jest często wyposażony w wiele dodatkowych funkcji. Przy zakupie warto zapoznać się z klasą energetyczną urządzenia (klasa A najbardziej energooszczędna, G najmniej). Często kupno piekarnika elektrycznego to jedyne rozwiązanie dla mieszkań, które są zbudowane w tzw. „nowym budownictwie”

- parowy – ten piekarnik umożliwia nam przygotowanie potraw na parze przy wykorzystaniu różnych stopni wilgotności; idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o swoje zdrowie i zarazem decytują się na lekkie dla organizmu dania; pracuje w niższych temperaturach niż piekarnik elektryczny czy gazowy, więc najczęściej stanowi uzupełnienie tradycyjnego piekarnika.

- gazowy – jest to standardowy model, który najczęsciej wybieramy do domów jednorodzinnych, wykorzystujący do działania (nagrzewania i pieczenia) gaz ziemny. Ze względu na bezpieczeństwo są coraz częściej zastępowane piekarnikami elektrycznymi, szczególnie w nowych domach czy mieszkaniach

 

 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie piekarnika

Dbając o miejsce w kuchni, członków Twojej rodziny oraz ich bezpieczeństwo i komfort użytkowania przy zakupie piekarnika warto zwrócić uwagę na:

 

Wielkość

Wielkość piekarnika ściśle jest związane z codziennym komfortem użytkowania go. Aby skutecznie określić rozmiar piekarnika warto zastanowić się nad dwoma najważniejszymy czynnikami.

Wielkość rodziny to pierwszy z nich. Jeśli mieszkasz sam lub ze swoim partnerem zdecydowanie stawiaj na mniejszy piekarnik, który zajmie zarazem mniej miejsca w kuchni. Jeśli jednak przy rodzinnym stole zasiada większa ilość członków rodziny zadbaj o większy piekarnik. Dzięki tej inwestycji unikniesz problemu gotowania rodzinnego obiadu „na dwa razy”.

 

W ofercie producentów można znaleźć piekarniki kompaktowe. Ten rodzaj piekarnika jest zmniejszany w swoich wymiarach. Większość producentów zmniejsza wysokości do 45cm lub 50cm. Piekarnik kompaktowy to świetnie rozwiązanie do małych kuchni, w których przede wszystkim stawiamy na oszczędność miejsca i funkcjonalność. Standardowe piekarniki zazwyczaj występują w wysokości około 60cm. Wyposażane są w większość udogodnień dostępnych na rynku. Powiększone piekarniki to takie, które przede wszystkim są stosowane w przestrzennych kuchniach. Umożliwiają przyrządzenie kilku potraw w jednym czasie.

 




Sposób otwierania drzwiczek

Na rynku dostępne są dwa rodzaje piekarników. Jedne posiadają drzwiczki otwierane do dołu. Jest to najbardziej popularne rozwiązanie a zarazem najtańsza opcja piekarnika.

Drugim rodzajem są piekarniki z dzwiczkami odwieranymi do boku, w lewą lub prawą stronę. To wygodne rozwiązanie, zapewniające szybki i łatwy dostęp do potraw, szczególnie przy montażu piekarnika w słupku.

 

Dodatkowe funkcje piekarników:

termosonda – to funkcja, która umożliwi Ci sprawdzenie temperatury potrawy wewnątrz. Dzięki temu dowiesz się, czy potrawa jest gotowa do podania gościom. Końcówkę urządzenia umieszcza się w potrawie a jej temperatura jest wyświetlana na ekranie ledowym. Dodatkowo możesz ustawić automatyczne wyłączenie grzania gdy danie osiągnie określoną temperaturę

podwójna komora – umożliwia jednoczesne pieczenie dwóch różnych potraw w odmiennych temperaturach, bez przechodzenia i mieszania się zapachów.

rozmrażanie – gwarantuje łagodne rozmrażanie potrawy. Działanie tej funkcji ogranicza się do wykorzystania wentylatora. Dzięki temu potrawy są rozmrażane dłużej w niskiej temperaturze.

szybkie nagrzewanie – funkcja umożliwia nagrzanie piekarnika do określonej temperatury w krótkim czasie.

grill – jeden ze sposób grzania piekarnika. Na rynku dostępne są dwa rodzaje: mały grill służący do przyrządzania niewielkich potraw jak kiełbaski czy zapiekanki oraz duży grill zalecany do dużych porcji mięsa.

funkcja mikrofali – nie masz czasu? Ta funkcja umożliwia wykorzystanie piekarnika jak mikrofalówki np. do szybkiego podgrzania jedzenia.

automatyczne programy pieczenia – piekarnik sam dobiera temperaturę, czas pieczenia oraz grzałki odpowiednio do danej potrawy. Czas na sprawdzenie przepisu w internecie możesz poświęcić na rozmowę z gośćmi.

termoobieg – rozprowadza gorące powietrze po całej komorze, dzięki czemu możliwe jest jednoczesne przygotowywanie potraw na różnych poziomach.