Znaleziono w kategoriach:
U Okap BERG Floyd day Isola Biały

Instrukcja obsługi U Okap BERG Floyd day Isola Biały

Powrót
FLOYD WYSPOWY
INSTRUKCJA OBSŁUGI
SPIS TREŚCI
I Charakterystyka
II Wyposażenie
III Dane techniczne
IV Warunki eksploatacji
V Montaż
1. Montaż wieszaka ściennego
2. Montaż okapu
3. Podłączenie do sieci elektrycznej i kontrola działania
4. Ustawienie trybu pracy okapu nadkuchennego
4.1. Ustawienie wyciągowego trybu pracy okapu
4.2. Ustawienie trybu pracy okapu jako pochłaniacz zapachów
4.3 Prędkości wentylatora
VI Obsługa i konserwacja
1. Bezpieczeństwo użytkowania
2.Obsługa
2.1. Panel sterowania
2.2. Funkcja programu
3. Konserwacja
3.1. Metalowe filtry przeciwtłuszczowe
3.2. Filtr węglowy
3.3. Oświetlenie
3.4. Czyszczenie
Szanowni Państwo
Staliście się Państwo użytkownikami najnowszej generacji
okapu kuchennego typu FLOYD.
Okap ten został zaprojektowany i wykonany specjalnie z myślą o
spełnieniu Państwa oczekiwań i z pewnością będzie stanowić integralną
część nowocześnie wyposażonej kuchni. Zastosowane w nim nowoczesne
rozwiązania konstrukcyjne i użycie najnowszej technologii produkcji,
zapewniają mu wysoką funkcjonalność i estetykę.
Przed przystąpieniem do montażu okapu prosimy o dokładne
zapoznanie się z treścią niniejszej instrukcji. Dzięki temu unikną
Państwo błędnej instalacji i obsługi okapu.
Życzymy satysfakcji i zadowolenia z wyboru okapu naszej firmy.
UWAGA:
Przed przystąpieniem do montażu okapu należy zakupić kołki / dyble
(4 sztuki), odpowiednie ze względu na konstrukcję sufitu w którym planujemy
zamontować okap.
I Charakterystyka
Okap nadkuchenny FLOYD służy do usuwania oparów kuchennych. Wymaga on
zainstalowania przewodu odprowadzającego powietrze na zewnątrz. Długość przewodu
(najczęściej rura Ø 150 lub 120mm) nie powinna być dłuższa niż 4-5 m. Po
zainstalowaniu filtra z węglem aktywnym okap może pracować jako pochłaniacz
zapachów. W tym przypadku nie wymaga się instalowania przewodu
odprowadzającego powietrze na zewnątrz, zaleca się natomiast montaż kierownicy
wydmuchu powietrza.
Okap nadkuchenny jest urządzeniem elektrycznym wykonanym w I klasie
ochrony przeciwporażeniowej.
Posiada niezależne oświetlenie oraz wentylator wyciągowy z możliwością
ustawienia jednej z trzech prędkości obrotowych.
Okap jest przeznaczony do trwałego zamocowania na suficie ponad kuchenką
gazową lub elektryczną.
II Wyposażenie
Okap jest złożony z następujących elementów (rys. 1):
1. Korpusu okapu A, wyposażonego w oświetlenie i panel sterowania
2. Maskownicy górnej B,
3. Zespołu mocującego C, wyposażonego w zespól wentylatora
4. Zestawu wkręw montażowych.
III Dane techniczne
Cechy charakterystyczne Typ okapu
FLOYD
Napięcie zasilania AC 230V 50Hz
Silnik wentylatora 1
Oświetlenie Halogeny 2x20W
Ilość filtrów tłuszczowych 1
Stopnie prędkości 4
Szerokość (cm) Ø 39
Wysokość (cm) 86,5-116,5
Wylot (Ø mm) 150 / 120
Wydajność (m
3
/ h) Max 650
Pobór mocy (W) 240
Głośność (dB) 52
Rodzaj pracy Wyciąg / Pochłaniacz
Kolor Stal chromoniklowa
IV Warunki eksploatacji
1. Okap kuchenny, służy do usuwania oparów kuchennych na zewnątrz, należy
podłączyć go do odpowiedniego kanału wentylacyjnego (nie podłączać do kanałów
kominowych, dymowych lub spalinowych, będących w eksploatacji).
2. Urządzenie należy zamontować na wysokości, co najmniej 650 mm od elektrycznej
płyty kuchennej i 700 mm od kuchni gazowej.
3. Pod okapem kuchennym nie wolno pozostawiać odkrytego płomienia, podczas
zdejmowania naczyń znad palnika, należy ustawić minimalny płomień.
4. Potrawy przygotowywane na tłuszczach powinny być stale nadzorowane, gdyż
przegrzany tłuszcz może się łatwo zapalić.
5. Filtr przeciw tłuszczowy do okapu kuchennego należy czyścić, co najmniej, co 2
miesiące, gdyż nasycony tłuszczem jest łatwopalny.
6. Przed każdą operacją czyszczenia, wymianą filtra lub przed podjęciem prac
naprawczych, należy wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.
7. Jeżeli w pomieszczeniu, oprócz okapu, eksploatuje się inne urządzenia o zasilaniu
nieelektrycznym (np. Piece na paliwa ciekłe, grzejniki przepływowe, termy), należy
zadbać o wystarczającą wentylację (dopływ powietrza).
Bezpieczna eksploatacja jest możliwa, gdy przy jednoczesnej pracy okapu i urządzeń
spalających, zależnych od powietrza w pomieszczeniu, w miejscu ustawienia tych
urządzeń panuje podciśnienie najwyżej 0,004 milibara (ten punkt nie obowiązuje, gdy
okap kuchenny jest użytkowany jako pochłaniacz zapachów).
8. Przy podłączeniu do sieci 230 V wymagane jest podłączenie do sprawnego gniazda
elektrycznego.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756