Płyta elektryczna, czyli płyta żeliwna
W zasadzie wszystkie nowoczesne rodzaje płyt grzewczych, oprócz gazowych, są elektryczne. Mówiąc o płycie grzewczej elektrycznej mamy na myśli płytę ze spiralnymi grzałkami pokrytymi warstwą żeliwa. Płyta elektryczna to najstarsza konstrukcja spośród płyt grzewczych na prąd, sukcesywnie wypierana przez jej nowoczesne odpowiedniczki – ceramiczną oraz indukcyjną. Ma ona postać żeliwnych płytek grzewczych, które wystają ponad powierzchnię płyty. Wyróżnia się krążki standardowe i szybkogrzejne. Kuchenki elektryczne są mniej oszczędne od płyt ceramicznych czy indukcyjnych. Nie posiadają też wielu zaawansowanych funkcji takich, jak programatory, czujniki czy zabezpieczenia przed dziećmi. Mimo to znajdują one nadal swoich zwolenników, głównie ze względu na prostotę wykonania i niską cenę.
Płyta ceramiczna
Płyta grzewcza ceramiczna, podobnie jak indukcyjna, jest idealnie gładka i prezentuje się niezwykle elegancko. Doskonale pasuje do współczesnych wnętrz urządzonych w minimalistycznym stylu. Grzałki elektryczne, które zasilają pola grzewcze, ukryte są pod powierzchnią płyty wykonanej z odpornego materiału ceramicznego. Wydajnym rozwiązaniem jest zastąpienie części spirali elektrycznych lampami halogenowymi, które nagrzewają się dużo szybciej. Patent ten wykorzystuje się najczęściej w polach szybkogrzejnych. Na płycie ceramicznej wyznaczone są pola grzejne, które nagrzewają się do wysokich temperatur, jednak poza nimi płyta pozostaje zimna, więc nie ma możliwości poparzenia się podczas gotowania. Jej czyszczenie jest dużo prostsze, niż płyty żeliwnej, zużywa ona też dużo mniej energii. Płyty ceramiczne posiadają też wiele nowoczesnych rozwiązań, np. prosty w obsłudze elektroniczny panel sterujący, zabezpieczenia i blokady, chroniące przed nieumyślnym włączeniem kuchenki przez dzieci, timer, a w bardziej zaawansowanych modelach czujniki smażenia oraz automatyka gotowania
Sprawdź również: Płyta ceramiczna a indukcyjna - na jaką się zdecydować?
Płyta indukcyjna
Najbardziej nowoczesna jest płyta grzewcza indukcyjna. Mechanizm jej działania jest dość skomplikowany. Na czym to polega? Pod płytą kuchenki indukcyjnej znajdują się miedziane spirale. Kiedy jest ona włączona przez spirale płynie zmienny prąd elektryczny, który wytwarza pole magnetyczne. Gdy postawimy na płycie specjalny garnek, to wygeneruje on prądy wirowe wewnątrz podstawy, a ich przepływ spowoduje wydzielanie ciepła w garnku. Dzięki temu zjawisku spośród wszystkich dostępnych płyt grzewczych, to płyta indukcyjna najszybciej podgrzeje posiłek. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest nie tylko wydajne, ale i bezpieczne – dzięki zjawisku indukcji nie jest możliwe oparzenie, ponieważ nagrzewa się ona tylko pod wpływem specjalnie skonstruowanych, metalowych naczyń.
Sprawdź również:
Jaka płyta indukcyjna? Ranking 2021 [TOP 10]
Płyta indukcyjna czy gazowa - którą wybrać?
Płyta indukcyjna czy elektryczna – którą wybrać?