Cena - rosnąco
30 produktów
Typ: Ręczna
Wykonanie: Stal nierdzewna
Funkcje dodatkowe: Brak
99 99
U Ciebie
W sklepie w poniedziałek
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Typ: Ręczna
Wykonanie: Stal chromowana
Funkcje dodatkowe: Przystawka do robienia pierogów ravioli
163 78
Dostawa 2-5 dni
Produkty dostarczane są zazwyczaj w ciągu 5 dni roboczych od przyjęcia zamówienia.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Najczęściej zadawane pytania
Na co zwrócić uwagę kupując maszynkę do makaronu?

Jeśli decydujesz się na kupno takiej maszynki, to musisz wiedzieć, że może być ona ręczna albo też elektryczna. W przypadku maszynki ręcznej warto wiedzieć, jaki rodzaj makaron można dzięki niej przyrządzić oraz jaką ma szerokość roboczą, bo im jest ona większa, tym więcej makaronu zrobi maszynka. Istotne są również grubość i długość klusek. Trzeba pamiętać, że grubość może być regulowana. Dobrze jest też wiedzieć, czy ma ona mocowanie do blatu kuchennego (nie będzie się przemieszczać podczas pracy), a także z czego jest zrobiona i czy łatwo się ją składa oraz rozkłada (np. do mycia). Gdy zależy ci na czasie, wybierz drugą opcję, czyli maszynkę elektryczną, a skro tak, to zwróć uwagę na jej moc, która waha się między 90 a 200 W. Generalnie wystarcza, jeśli maszynka ma moc 150 W, ale im większa moc, tym praca jest szybsza. Ważna jest też łatwość obsługi urządzenia oraz szybkość jego działania. Trzeba też sprawdzić jakie ma funkcje – wiele z nich bowiem zagniata również ciasto i ma szereg przystawek, w tym, m.in. do zrobienia małych pierożków ravioli czy płatów na lasagne.

Jak działa maszynka do makaronu?

W przypadku maszynki ręcznej zwykle trzeba najpierw zagnieść ciasto, a następnie, w zależności od tego, jaki makaron chcemy uzyskać, ustawiamy jego grubość. Na początku wałkujemy, przepuszczając ciasto przez właściwy otwór między dwoma wałkami i kręcąc korbką. Potem można rozwałkowane ciasto przepuścić przez otwór, w którym pokroimy gotowe ciasto na makaron. Maszynka elektryczna zwykle może też ciasto zagnieść, więc wystarczy wrzucić do niej odmierzone składniki. Potem kroi je na makaron, jaki chcemy, w tym celu wybieramy też rodzaj maszynki.

Ile kosztuje maszynka do makaronu?

Za maszynki typu ręcznego zapłacicie w granicach 200-210 zł. Za maszynki elektryczne już nieco więcej, bo ok. 400 do ok. 600 zł. Ceny maszynek nie są zatem zbyt wysokie, a zależą zarówno od mocy (w przypadku elektrycznych), materiału z jakiego są wykonane (uwaga dotyczy wszystkich typów), jak i liczby przystawek – co świadczy o tym, co dany model potrafi robić, czyli zagniata ciasto, kroi makaron, takiej grubości, jakiej chcemy. Niektóre maszynki przystosowane są też do robinia makaronu z warzyw, np. z marchewki.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756