Trwa ładowanie

Sugerowana cena producenta:

29,99 zł

24 99

w sklepie
Zamów telefonicznie 756 756 756

9 99
Materiał: Bambus, Silikon
Długość [cm]: 38, 70
Cechy: Powłoka nieprzywierająca, Wygodne uchwyty

57 08
Materiał: Drewno, Silikon
Długość [cm]: 39.5
Cechy: Powłoka nieprzywierająca

34 90
Materiał: Drewno, Silikon
Długość [cm]: 48
Cechy: Łatwy w czyszczeniu, Lekki

50 99
Materiał: Drewno, Silikon
Długość [cm]: 39.5
Cechy: Powłoka nieprzywierająca

36 99
Materiał: Aluminium, Stal nierdzewna, Tworzywo sztuczne
Długość [cm]: 48.5
Cechy: Powłoka ILAG, Regulacja grubości ciasta, Wygodne uchwyty

Taniej o 16,00 zł
143 99
159,99 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
159,99 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką
Materiał: Drewno, Tworzywo sztuczne
Długość [cm]: 42
Cechy: Możliwość regulacji grubości, Utrzymuje stałą grubość ciasta

118 15

24 24
Materiał: Stal nierdzewna, Tworzywo sztuczne
Długość [cm]: 19
Cechy: Otwór do zawieszania

62 39
Materiał: Drewno bambusowe, Silikon
Długość [cm]: 38
Cechy: Łatwy w czyszczeniu, Powłoka nieprzywierająca

39 87

109 99
Materiał: Drewno, Tworzywo sztuczne
Długość [cm]: 42
Cechy: Miarka, Możliwość regulacji grubości, Wykonany z drewna bukowego

109 00

Materiał: Drewno, Silikon
Długość [cm]: 47.5
Cechy: Powłoka nieprzywierająca

52 50

Materiał: Tworzywo sztuczne
Długość [cm]: 30
Cechy: Nie pochłania zapachów i smaków, Powłoka nieprzywierająca

57 27
60,72 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
60,56 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką

Materiał: Drewno, Tworzywo sztuczne
Długość [cm]: 42
Cechy: Możliwość regulacji grubości, Utrzymuje stałą grubość ciasta

Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.

Wałki do ciasta w Media Expert


W jakim celu robić makaron, skoro można kupić gotowy? Po co zagniatać ciasto, przecież gotowe też smakuje? I tak można stawiać pytania, chociaż wiadomo, że nie ma to jak dania przygotowane samodzielnie. Dlatego wałek do ciasta był i będzie atrybutem każdej Pani domu.

 

Materiał wykonania


Kiedyś wałek do ciasta był tylko zrobiony z drewna i miał dwa uchwyty na końcach. Teraz może być także z drewna, zwłaszcza z mocnych gatunków liściastych, takich jak drewno klonowe czy bukowe, ale nie tylko. Coraz częściej mamy do czynienia z wałkiem do ciasta silikonowym, zrobionym ze stali nierdzewnej, jak też z tworzywa sztucznego. Wiele modeli łączy drewno z tworzywem.


Cechy wałka


Lekki i łatwy do czyszczenia, a ważne też, by nie pochłaniał zapachów i smaków – np., żeby wałek do ciasta słodkiego, nie przenosił zapachu czosnku lub cebuli. Są modele pokryte powłoką nieprzywierlaną. Dobry jest też wałek do ciasta, który ma miarkę, wskazującą wielkość płata i jego grubość (2, 4, 6, 8, albo 10 mm, a decydują o tym boczne pierścienie podnoszące albo opuszczające ciasto). Wśród nich są i takie, które pozwalają zachować skalę grubości ciasta. Warto wspomnieć o wałku stożkowym – nie ma uchwytów, ale ułatwia przenoszenie do blaszki. Dostępny jest też wałek do ciasta zostawiający wzór.


Czyszczenie wałka


Wykonanych z drewna nie można zbyt długo moczyć w wodzie. Większość z nich wystarczy szybko opłukać i wytrzeć do sucha, niektóre nadają się do mycia w zmywarkach, o sposobach czyszczenia szczegółowo piszą producenci w instrukcjach.