Do ciasta, Do deserów, Do pizzy | |
Prostokątny | |
Stal nierdzewna | |
1 | |
Tak | |
Tak |
Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym
Poradniki eksperta
Blacha do pizzy w Media Expert
Blacha do pizzy do praktyczne akcesorium do pieczenia domowej pizzy. Ułatwia rozłożenie na niej ciasta i zawinięcie brzegów, a także ułożenia na nim ulubionych składników. Najpopularniejsza forma do pizzy oferowana jest w kształcie koła, choć na rynku nie brakuje również blach prostokątnych.
Wielkość blachy do pizzy
Blacha do pizzy oferowana jest przez producentów tego akcesorium w rozmaitych rozmiarach. Z uwagi na przyjęte standardy dotyczące pieczenia pizzy oraz wymiary domowych piekarników, średnica okrągłej tacy do tego pysznego ciasta nie przekracza 36 cm. Najpopularniejsze są blachy, których średnica mieści się w przedziale od 31 do 33 cm.
Kształt blachy do pizzy
Blacha do pizzy dostępna jest w dwóch podstawowych rodzajach kształtów. Najpopularniejsze blachy do tego rodzaju wypieków występują w kształcie koła. Drugim kształtem jest prostokąt. Taką pizzę zwykle przygotowuje się w domu. Blachę można łatwo umiejscowić w prowadnicach piekarnika. Do blachy prostokątnej, która jest odpowiednio dobrana do komory piekarnika, z reguły nie musimy dodatkowo używać drabinkowego rusztu, który ją podtrzyma.
Materiał wykonania
Blacha do pizzy wykonana jest z materiałów, które są nie tylko wytrzymałe na uszkodzenia mechanicznie, jak otarcia czy zarysowania, ale przede wszystkim na bardzo wysoką temperaturę. Wśród popularnych materiałów, z których wykonywane są formy do pizzy warto wymienić stal węglową, aluminium, a także metal i stal szlachetną. Niektóre blachy można również myć w zmywarce, co jest bardzo komfortowym rozwiązaniem.