Trwa ładowanie
Stal nierdzewna, Tworzywo sztuczne
11.5
7
1
Tak
Tak


w sklepie
Zamów telefonicznie 756 756 756
Tworzywo sztuczne
14
14.5
1
Tak
Nie

Tworzywo sztuczne
9
6
1
Tak
Nie

Stal nierdzewna, Tworzywo sztuczne
14.5
20
1
Tak
Tak

Stal nierdzewna
15
14
1
Tak
Nie

Plastik
10
9
1
Tak
Nie

Stal nierdzewna
15
12
1
Tak
Tak

Stal nierdzewna
15.5
16
1
Tak
Tak

Stal nierdzewna, Tworzywo sztuczne
15
20
1
Tak
Tak

Stal nierdzewna
16.5
12
1
Tak
Tak

Stal ocynkowana
19.5
21
1
Tak
Tak

Stal ocynkowana
16.5
16
1
Tak
Tak

Stal ocynkowana
16
18
1
Tak
Tak

Stal nierdzewna
19
16
1
Tak
Tak

Stal nierdzewna
11.5
7.5
1
Tak
Tak


Tworzywo
25
1
Nie
Tak


Tworzywo
25,5
Tak
Tak


Tworzywo
25
1
Nie
Tak


Tworzywo
0
1
Nie
Tak


Tworzywo
25
1
Nie
Tak


Stalowy
0
1
Tak
Tak


Tworzywo
0
1
Tak
Tak


drewniana
0
1
Nie


Tworzywo
0
1
Tak
Tak


nylonowa
0
1
Tak


Stal nierdzewna
20
Tak
Tak


Stal nierdzewna
24,5
Tak
Tak


Stal nierdzewna
10
Tak
Tak


Stal nierdzewna
7
Tak
Tak


Stal nierdzewna
16
Tak
Tak


Sitka w Media Expert


W kuchni niezbędne są różne akcesoria, a z pewnością należą do nich sitka. Gdy gotujesz np. makaron czy kaszę, sitko pozwoli Ci odsączyć nadmiar wody. Jeśli przygotowujesz wypieki, z łatwością przesiejesz mąkę. To tylko kilka zastosowań, a mimo prostoty sitka kuchenne są naprawdę użyteczne. W ofercie Media Expert znajdziesz akcesoria kuchenne renomowanych marek, które charakteryzują się wysoką jakością i sprawiają, że gotowanie staje się znacznie przyjemniejsze.


Jakie sitka kuchenne kupić?


Wybierając sitka kuchenne, powinieneś zwrócić uwagę na kilka cech. Przede wszystkim są to rozmiary. Uchwyt powinien być odpowiednio długi, a średnica dopasowana do zastosowań. Jeśli np. sitko ma służyć do odcedzania wspomnianego makaronu, powinno mieć średnicę około 20 cm, podobną jak garnek. Jeśli sitko jest wykorzystywane głównie do wybierania potraw z garnka, takich jak pierogi, kluski czy inne, sięgnij po mniejszy wariant, o średnicy np. 9 cm. W praktyce na pewno przydadzą Ci się dwa sitka kuchenne – małe oraz duże. Oczywiście zawsze warto zwrócić uwagę na praktyczne rozwiązania. Przydatne będzie np. oczko do zawieszenia sitka. Z kolei gumowane krawędzie sprawią, że nie ześlizgnie się ono np. z krawędzi zlewozmywaka podczas odcedzania.


Metalowe sitko kuchenne


Zazwyczaj metalowe sitka kuchenne wykonane są ze stali nierdzewnej lub ocynkowanej. Stal nierdzewna czyni je trwałymi i odpornymi na korozję. Sitko składa się z drobnej siatki, która zatrzymuje większe cząstki, jednocześnie przepuszczając płyny. Dzięki temu idealnie nadaje się do odcedzania, przesiewania i płukania różnych składników. Stal nierdzewna jest materiałem łatwym do czyszczenia, a sitko można myć w zmywarce. Upewnij się jednak, że nie ma trudno dostępnych zakamarków, które mogłyby zatrzymywać resztki jedzenia.


Sitka kuchenne z tworzywa


Popularnym wyborem są także sitka kuchenne z tworzywa sztucznego. To lekkie i praktyczne akcesoria, znajdujące wiele zastosowań w kuchni. Wykonane są z tworzywa sztucznego, takiego jak np. polipropylen. Wykazują dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, są łatwe do utrzymania w czystości i często bardziej przystępne cenowo niż sitka metalowe. Przede wszystkim nie musisz obawiać się, że tworzywo zardzewieje, bo jest całkowicie odporne na wilgoć. Idealnie nadaje się np. do mycia warzyw i owoców, ponieważ nie reaguje z ich kwasami. Należy jednak pamiętać, że nie zawsze sitka z tworzywa mogą być myte w zmywarce.


Sitko do herbaty


Każdy, kto lubi herbaty liściaste, z pewnością powinien wyposażyć się w niewielkie sitko. To znakomita alternatywa dla torebek herbacianych, umożliwiająca zaparzenie herbaty bezpośrednio z liści. Sitko działa na zasadzie filtra – zatrzymuje liście, a przepuszcza jedynie napar. Dzięki temu możesz cieszyć się pełnym smakiem i aromatem herbaty bez niechcianych fusów. Prawdopodobnie najpopularniejszym typem są sitka kuliste. Ściskając uchwyt, rozłączasz je na dwie części, wewnątrz umieszczasz liście herbaty, a następnie wkładasz sitko do kubka i zalewasz wodą. Po zaparzeniu możesz cieszyć się czystym naparem.