Wybierając termos, należy dostosować go do własnych potrzeb. Istotna jest jego wielkość, waga i pojemność. Mniejszy termos łatwiej schować w torebce i zabrać do pracy czy na uczelnię. Natomiast pojemność to parametr, który decyduje, ile np. kawy, herbaty możesz w nim zmieścić. Mniejsze modele mogą mieć np. 300, 420 ml pojemności zaś większe np. 1000 ml. Istotne znaczenie ma materiał, z którego został wykonany wkład, stanowiący izolację cieplną. Zazwyczaj jest to stal nierdzewna lub szkło. Nie bez znaczenia jest również czas, przez który termos utrzyma określoną temperaturę napojów. Niektóre termosy zostały wyposażone w wyświetlacz LCD, który wskazuje temperaturę napoju wewnątrz urządzenia. Ten parametr można mieć więc zawsze pod kontrolą. Wybierając termos, ważnym kryterium jest również mechanizm zamykający tj. korek z uszczelką i zakrętka, która często pełni rolę kubka. Przydatny jest również mechanizm blokujący czy ustnik ułatwiający picie.
Rodzaj: | Termos turystyczny |
---|---|
Pojemność [ml]: | 500 |
Materiał: | Stal nierdzewna |
Funkcje dodatkowe: | Ergonomiczny uchwyt |
Rodzaj: | Termos turystyczny |
---|---|
Pojemność [ml]: | 500 |
Materiał: | Stal nierdzewna |
Funkcje dodatkowe: | Podwójna izolacja |
Rodzaj: | Termos turystyczny |
---|---|
Pojemność [ml]: | 500 |
Materiał: | Stal nierdzewna |
Funkcje dodatkowe: | Podwójna izolacja |
Poradniki eksperta
Najczęściej zadawane pytania
Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie termosu?
Ile godzin trzyma ciepło termos?
O tym ile godzin trzyma ciepło termos informują szczegółowo producenci w instrukcji obsługi. W dużej mierze czas utrzymania ciepła przez termos jest uzależniony od danego modelu. Można wybrać urządzenie utrzymujące temperaturę 8 godzin (w przypadku napojów gorących) i 12 godzin (w przypadku napojów zimnych). Bardziej profesjonalne termosy np. turystyczne, czas utrzymania temperatury mogą mieć dłuższy. Napoje gorące będą utrzymywały temperaturę np. do 12 godzin, a zimne do 24 godzin.
Czy można wlać wrzątek do termosu?
Bardzo ważne jest, aby termos jak najdłużej utrzymywał temperaturę np. napojów, zup na określonym poziomie. Niezwykle pomocne jest w tym „hartowanie” termosu, które polega na wlaniu do niego wrzącej wody i pozostawieniu na kilka minut. Dopiero po tej czynności można wlać gorącą herbatę czy kawę. Gwarantuje to wydłużenie czasu utrzymania pożądanej temperatury płynów wlanych do termosu. Wlanie wrzątku do termosu jest więc jak najbardziej dopuszczalne.