Cena - rosnąco
30 produktów
Moc [W]: 112
Pojemność zbiornika [l]: 2.2
Uzupełnianie zbiornika: Ręczne
Wydajność [g/h]: 625
Funkcje dodatkowe: Alarm wodny
Liczba kostek wytwarzanych w jednym cyklu: 9
Kolor: Czerwony
499 00
49,90 zł x 10 rat 0%

i do sierpnia nie płacisz

Sprawdź leasing dla firm
U Ciebie
W sklepie jutro
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Moc [W]: 112
Pojemność zbiornika [l]: 2.2
Uzupełnianie zbiornika: Ręczne
Wydajność [g/h]: 625
Funkcje dodatkowe: Alarm wodny
Liczba kostek wytwarzanych w jednym cyklu: 9
Kolor: Srebrny
499 00
Najczęściej zadawane pytania
Na co zwrócić uwagę przy zakupie kostkarki do lodu?

Jednym z najważniejszych parametrów, na które należy zwrócić uwagę przed zakupem kostkarki do lodu, jest moc, z jaką pracuje. Większość tego typu urządzeń działa w zakresie od 90 do 150 W. Większa moc oznacza większą wydajność, dlatego powinniśmy ją dobrać pod kątem tego, ile lodu chcemy uzyskać. Kostkarki powyżej 150 W, górną granicę mają nawet na 380 W. Trzeba jednak pamiętać, że na produkcję lodu wpływa także kilka innych cech. Kupując kostkarkę, należy zwrócić uwagę również na wydajność urządzenia. Określa się ją poprzez możliwości wyprodukowania gramów lodu na godzinę. Kostkarki mogą mieć wydajność od 0,83 do nawet 700 g/h. Pojemność zbiornika mierzona jest w litrach i określa, ile wody możemy w jednym cyklu zamienić na kostki lodu. Pojemność zbiorników waha się od 1 do 3,1 litrów. Sposób uzupełniania zbiornika powinien być ręczny, ponieważ będziemy mieć pełną kontrolę nad tym, ile wody zostanie zmienionej w kostki lodu.

Jak działa kostkarka do lodu?

Kostkarka do lodu działa w prosty sposób, zamieniając stan skupienia wody. Po podłączeniu do zasilenia i napełnieniu zbiornika odpowiednią ilością wody, urządzenie schładza wodę do temperatury poniżej zero, przez co woda zamarza. Zanim jednak do tego dojdzie, woda jest pobierana do specjalnych foremek, w których powstanie kostka. Po zakończonym procesie schładzania, następuje proces odwrotny, czyli podgrzewanie. Dzięki temu kostka może opuścić foremkę i następnie trafia do zbiornika na lód.

Co zrobić, żeby lód był przezroczysty?

Problem z wytworzeniem krystalicznie czystych kostek lodu nie leży w samym procesie zamrażania wody, co w tym, w jaki sposób woda ta została wcześniej przygotowana. Wlanie wody prosto z kranu lub butelki spowoduje, że kostki będą matowe i znajdzie się w nich dużo pęcherzyków powietrza. Dlatego przed użyciem w kostkarce, woda powinna być zagotowana, najlepiej dwa razy. Podczas tego procesu, powietrze zostaje wypchnięte z wody, dzięki temu kostka będzie idealnie przezroczysta. Co ciekawe, taki lód jest też zimniejszy.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756