Lodówka podblatowa do zabudowy
Blat roboczy w kuchni powinien zostać zamontowany na takiej wysokości, by dostosować ją do wzrostu użytkownika. Standardowo jednak mocuje się go na wysokości około 86 cm, by pasowały do niego typowe szafki, liczące wraz z cokołem 82 cm. Jeśli zatem chcemy wstawić lodówkę pod blat kuchenny, trzeba szukać modeli o odpowiedniej wysokości, w tym przypadku około 85 cm. Lodówka podblatowa do zabudowy nie powinna być zatem wyższa. Producenci oferują praktycznie gotowe rysunki techniczne urządzeń do zabudowy, także podblatowej.
Czym się wyróżnia
Lodówka podblatowa do zabudowy, czyli dość niska, nie ma zbyt wielu udogodnień. Te modele, o pojemności około maksimum 120 l bądź mniej, wyposażone są również w niewielkie zamrażalniki o pojemności około 14 l. Są i takie, w których jest tylko strefa niskich temperatur. Zamrażalnik pełni, więc tu funkcję symboliczną. Nie wszyscy jednak robią bądź przechowują mrożonki, dlatego też lodówki, mieszczące się pod blatem, są potrzebne tylko do produktów spożywanych niemal na bieżąco. Znajdziemy oczywiście i takie chłodziarki, które w komorach niskich temperatur mogą przechowywać mrożonki bądź zamrażać niewielkie ilości np. owoców czy warzyw, a nawet potrafią utrzymać temperaturę mrożonek przez kilkanaście godzin, gdy wyłączona zostanie energia elektryczna.
Cechy lodówek podblatowych
Należy zwrócić uwagę na pojemność, bo ta jest niewielka i maksymalnie wynosi 120 l. Lodówki podblatowe wyposażone są również w małe zamrażalniki (ok. 14 l) albo strefy niskich temperatur, które przechowają niewielkie ilości mrożonek, a nawet pozwalają na zamrażanie. Bywają jednak i takie wyłącznie z komorą chłodzącą. Na pewno w przeważającej większości modeli nie ma funkcji No Frost. Niektóre urządzenia mają natomiast firmowe rozwiązania, np. dotyczące czyszczenia.
Głośność i koszty
Modele niewielkie są zdecydowanie bardziej przystępne cenowo niż te duże. Wiele z nich wyposażonych jest w energooszczędne oświetlenie LED. Nie ma w nich raczej funkcji No Frost czy szybkiego mrożenia, które mają wpływ na cenę. Chociaż mogą mieć i własne rozwiązania np. Auto Defrost, które usuwa lód. Za to pobierają niewiele energii elektrycznej (od 105 kWh rocznie do około 175 kWh), a emitowany przez nie hałas jest niewielki. Zaczyna się od ok. 30 dB (zwykła rozmowa dwóch osób to około 40-50 dB). Godne podkreślenia są szklane półki czy szuflady, na które stawiają producenci.
Czyszczenie wnętrza
Modele niewielkich lodówek w zasadzie czyści się manualnie (mechanicznie), czyli ręcznie. Trzeba jednak podkreślić, że są modele z automatycznym odmrażaniem. Niewielkie wnętrze z niedużą komorą zamrażalnika nie wymaga długich godzin odmrażania. Można je więc przetrzeć nawet na bieżąco, jeśli akurat w komorze nie ma zbyt wielu produktów.
Dobre ustawienie
Trzeba zwrócić uwagę na to, aby nie ustawiać lodówki w ciągu tuż obok kuchenki, czy innego źródła ciepła. Uwaga ta dotyczy nie tylko modeli do zabudowy. Jednak w dużych urządzeniach są zwykle specjalne systemy, dbające o to, aby temperatura w komorze chłodzenia nie wzrastała. W niewielkich urządzeniach takich funkcji może nie być.
Bez większych różnic
Trzeba wiedzieć, że między urządzeniami wolnostojącymi, a tymi do zabudowy nie ma większych różnic. Nie mniej chłodziarki do zabudowy są nieco bardziej zaawansowane konstrukcyjnie. Wynika to m.in. z oddziaływania tych modeli na okleinę szafek, z którymi sąsiadują. Muszą mieć też zapewnione warunki do właściwej wentylacji. Na pewno lodówka podblatowa do zabudowy nie musi mieć na wierzchu blatu, wystarczy ten kuchenny. A także może być nieco węższa od wolnostojącej tego samego typu. Natomiast godne polecenia są rozwiązania firmowe, np. system montażu Stemo, który zasłania lodówkę, dopasowując ją do wystroju wnętrza.
Tylko do napojów
Są osoby, które trzymają w małych lodówkach wyłącznie puszki czy butelki z napojami, gdyż stołują się na mieście. I dla tych osób mała lodówka podblatowa będzie w sam raz.
Druga lodówka w kuchni
Lodówki podblatowe do zabudowy mogą też pełnić funkcję drugiej lodówki, w której przechowuje się produkty podręczne, niewymagające zamrażania, ale trzymania w niskiej temperaturze. Dzięki drugiej lodówce drzwi dużej nie muszą być często otwierane, co podnosi temperaturę w komorze. Takie urządzenia okazują się przydatne zarówno latem, jak i zimą, gdy zaczynają grzać.