Podstawową sprawą jest liczba napojów, które można przygotować za pomocą ekspresu. W ekspresach automatycznych za naciśnięciem jednego przycisku przygotujemy zarówno kawy czarne, jak espresso czy americano, jak i kawy mleczne – latte czy cappuccino. W modelach półautomatycznych będą to kawy czarne, do których możemy dodać mleko spienione ręcznie przy pomocy dodatkowej dyszy do spieniania. W „automatach” cały proces parzenia wykonuje ekspres. Poza rodzajami napojów bardzo ważna jest pojemność zbiornika na wodę oraz łatwość uzupełniania wody i opróżniania zbiornika na zaparzoną już kawę. Inne, ważne aspekty to możliwość regulacji wielkości kawy oraz mocy zaparzanego napoju. Warto także zwrócić uwagę na możliwość korzystania z kawy już zmielonej, którą należy podawać do osobnego otworu.
Koneserzy kawy powinni zwrócić uwagę na wysokość ciśnienia, z którym urządzenie parzy kawę. Im wyższe, tym więcej aromatu i substancji smakowych zostanie wydobyte z kawy. Ważną kwestią jest także rodzaj młynka. Może być stalowy lub ceramiczny. Zaletą tego drugiego jest to, że się nie nagrzewa, co mogłoby negatywnie wpłynąć na smak napoju.