Ta witryna korzysta z plików cookies w celach marketingowych (personalizacja ofert i promocji) i statystycznych, a także, by działać bezpiecznie i optymalnie dla użytkownika.
Możesz to zmienić w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Dbamy o Twoją prywatność
Ta witryna korzysta z plików cookies w celach marketingowych (personalizacja ofert i promocji) i statystycznych, a także, by działać bezpiecznie i optymalnie dla użytkownika.
Możesz to zmienić w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Kompostownik to rzecz, która powinna znaleźć się w każdym większym ogrodzie czy na działce. Wiele osób decyduje się także na przydomowe kompostowniki, do których możemy wrzucać nie tylko resztki pozostałe po pracach w ogrodzie, ale także pozostałości po przygotowywaniu niektórych warzyw, owoców czy nawet jaj. Kompostownik pozwala nam na uzyskanie naturalnego, bardzo taniego (w zasadzie darmowego) kompostu, który wiosną może znacznie wspomóc rośliny w pobudzeniu się do wzrostu po kilku miesiącach ciężkiego zimowania. Warto wiedzieć, co możemy wrzucić do kompostownika, a co nie. Wiele owoców i warzyw nie nadaje się do kompostowania między innymi przez zawarte na ich skórze związki chemiczne, mające na celu przedłużenie przydatności do spożycia owocu. Uważać należy również z chorymi roślinami. Niektóre z przyczyn chorób u roślin mogą przetrwać okres kompostowania i zarazić rośliny, które będziemy „wzmacniali” takim kompostem wiosną. Jednak nie tylko wiedza na temat tego, co i jak kompostować jest istotna. Podstawowym krokiem, który należy wykonać, nim podejmiemy się wyzwania kompostowania, jest oczywiście dobór odpowiedniego kompostownika.
Kompostownik otwarty czy zamknięty?
Kompostowniki możemy podzielić na dwie grupy – otwarte i zamknięte. Te pierwsze lata świetności maja już raczej za sobą, a miłośnicy ogrodnictwa zdecydowanie kierują swoja uwagę w stronę zamykanych odpowiedników. Dlaczego? Otwarte kompostowniki przede wszystkim dłużej przeprowadzają proces kompostowania. Różnica ta może w niektórych wypadkach dochodzić aż do kilku miesięcy. Innym problemem jest wypadanie resztek kompostowych przez otwartą powierzchnię. Tworzy to niedogodności nie tylko natury estetycznej, ale może być niebezpieczne dla zwierząt i małych dzieci. Ostatnim aspektem jest już sam wygląd kompostownika. Posiadając kompostownik zamknięty, nie jesteśmy zmuszeni do oglądania zachodzących w zbiorniku procesów gnilnych. Kompostowniki zamknięte możemy bez problemu wkomponować w mniej widoczne miejsce działki czy ogrodu.
Materiał wykonania
Materiał, z którego wykonany został kompostownik, ma bardzo duże znacznie. Wiele osób przyzwyczajonych jest do widoku zbitych z kilkunastu desek prowizorycznych kompostowników. Oprócz wad tego rozwiązania, jakie przedstawiliśmy wcześniej, należy zwrócić uwagę na kilka innych czynników. Jednym z nich jest trwałość kompostownika. Nieważne, jak dobrze byśmy go zabezpieczyli różnego rodzaju impregnatami, po kilku latach regularnego użytkowania drewniany kompostownik będzie trzeba wymienić, by nie uległ całkowitemu zniszczeniu. Ma to również swój wymiar ekonomiczny – zakup droższego, lecz wykonanego z wytrzymałych materiałów kompostownika na przestrzeni lat okaże się dużo bardziej opłacalny. Inną zaletą kompostowników, wykonanych z tworzyw sztucznych, jest ich waga. Są one z natury znacznie lżejsze od drewnianych odpowiedników, dzięki czemu łatwiej jest je ustawić, czy w ostateczności przestawić z kompostem, tworzącym się w środku.
Rabaty dla
subskrybentów!Zapisz się na newsletter
i otrzymuj najnowsze okazje!
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756