Zmywarka do zabudowy 60
Zmywarka do zabudowy 60 cm sprawdzi się wszędzie tam, gdzie potrzebujemy dużej wydajności. Liczba 60 oznacza szerokość sprzętu, natomiast wysokość i głębokość mogą być różne, niemniej nie przekraczają ustandaryzowanych wymiarów niezbędnych projektowo pod zabudowę kuchenną. Jeszcze do niedawna ten sprzęt nie był standardem, a dzisiaj nie wyobrażamy sobie remontu kuchni czy też wyposażenia jej od podstaw bez zaplanowania w przestrzeni kuchennej tego praktycznego urządzenia. Zmywarki mogą być wyposażone w szereg funkcji ułatwiających nie tylko zmywanie naczyń, ale codzienną obsługę i użytkowanie tego sprzętu. Będą idealnym rozwiązaniem dla dużych rodzin, do małych lokali gastronomicznych, a także do pensjonatów. Wyposażone w przydatną funkcję połowy wsadu sprawdzą się również jako urządzenie dla singla.
Liczba kompletów naczyń
Ważnym parametrem zmywarki jest jej pojemność. Od niej zależeć będzie, czy sprzęt spełni nasze oczekiwania i będzie odpowiadał potrzebom, jakie mamy. Standardowa zmywarka 60 do zabudowy pomieści od 13 do 14 kompletów naczyń. Są również takie, które dysponują mniejszą pojemnością. Największe pojemnościowo sprzęty umyją w jednym cyklu 15 kompletów naczyń. Komplety naczyń są umowną jednostką określającą pojemność, a w skład jednego takiego kompletu wchodzą nóż, widelec, łyżka stołowa, łyżeczka do herbaty, trzy talerze – po jednej sztuce każdego rodzaju, jedna szklanka o standardowej pojemności oraz komplet kawowy – filiżanka i spodek. Niewątpliwą zaletą zmywarki 60 pod zabudowę jest to, że w jej wnętrzu z powodzeniem zmieszczą się większe garnki i patelnie, a nawet brytfanny.
Programy i funkcje
Zmywarka do zabudowy 60 cm zwykle wyposażona jest w standardowe programy, takie jak zmywanie normalne, mycie wstępne oraz zmywanie oszczędne, w skrócie eco. W programie normalnym, w zależności od modelu i producenta, cykl mycia trwa około dwóch godzin. Wybieramy ten program, gdy nasze naczynia są średnio zabrudzone. Przy dużych zabrudzeniach warto skorzystać z mycia wstępnego, które trwa średnio 15 minut. Takie mycie jest porównywalne do manualnego namoczenia naczyń przed zmywaniem tradycyjnym. Tryb ekologiczny jest szybkim, trwającym około 30 minut myciem w temperaturze nie przekraczającej 55 st. Celsjusza.
Innymi programami, które mogą się przydać i możemy je wziąć pod uwagę podczas wyboru sprzętu, są na przykład program szybki, program bio lub wyparzanie. Szybki program służy do mycia naczyń, które wymagają odświeżenia, bo nie były długo użytkowane lub są lekko zabrudzone. Z kolei program bio będzie wskazany do mycia naczyń delikatnych, które są szczególnie wrażliwe na działanie wysokiej temperatury i środków myjących. Wyparzanie jest nieocenioną funkcją dla rodziców niemowlaków i mniejszych dzieci, a także właścicieli lokali z małą gastronomią, gdzie napoje i potrawy podawane są w zastawie stołowej wielokrotnego użytku. Naczynia są wyparzane w bardzo wysokiej temperaturze. Taka funkcja wyklucza konieczność zakupu specjalnego sterylizatora.