BEZTŁUSZCZOWE
TRADYCYJNE
GOTOWANIE NA PARZE
PODWÓJNY KOSZ
Cena - rosnąco
30 produktów
Typ: Frytkownica tradycyjna
Pojemność misy [l]: 2.5
Moc [W]: 1800
Pojemność koszyka [kg]: 2.2
Zakres temperatury (min-max): 150 - 190 ºC
Zobacz więcej
Możliwość regulacji temperatury
Gumowe nóżki antypoślizgowe
115 31
11,53 zł x 11 rat
U Ciebie
W sklepie jutro
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Typ: Frytkownica tradycyjna
Pojemność misy [l]: 1
Moc [W]: 840
Pojemność koszyka [kg]: 1.2
Zakres temperatury (min-max): 80 - 190 °C
Zobacz więcej
119 99
169,90 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
154,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką
Prezentowana najniższa cena z 30 dni przed obniżką dla kanału sprzedaży mediaexpert.pl.
Najczęściej zadawane pytania
Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie frytkownicy?

Wybierając frytkownicę, musimy zdecydować, czy szukamy urządzenia do smażenia w głębokim tłuszczu, czy też nowszej, zdrowszej wersji smażenia w niewielkiej ilości tłuszczu (lub bez niego). W przypadku każdej frytkownicy, niezależnie od tego, czy będzie to tradycyjny model czy beztłuszczowy, liczy się moc urządzenia. To ona decyduje o tym, jak szybko sprzęt będzie gotowy do pracy, a także jak długo trwać będzie obróbka termiczna poszczególnych produktów. Kolejnym, istotnym parametrem są: pojemność misy oraz pojemność koszyka, które pokazują, jak duże danie można przygotować za jednym razem. Zazwyczaj misa ma około 1-2 do nawet 3-4 litrów, przy czym spotkać można nawet frytkownice z misą kilkunastolitrową. Najczęściej są to już urządzenia przeznaczone bardziej do małej gastronomii, niż do domowego użytku. Koszyk frytownicy zwykle jest dużo mniejszy, niż wynosi pojemność misy – to nawet 40-50 procent mniej. Kolejne ważne sprawy to zakres temperatury, a także dodatkowe funkcje – na przykład książka z przepisami, timer, a także specjalne programy do konkretnych dań. Aby użytkowanie było komfortowe, warto zwrócić uwagę na wbudowane filtry, dzięki którym zapach nie będzie rozchodził się po mieszkaniu.

Jakie są rodzaje frytkownic?

Są dwa główne typy frytkownic: tradycyjne, w których potrawy przygotowywane są w tzw. głębokim tłuszczu, czyli przez całkowite zanurzenie w gorącym oleju czy fryturze, a także modele wykorzystujące niewielką ilość tłuszczu lub wcale. Ten typ nazywamy beztłuszczowym lub niskotłuszczowym dla podkreślenia zdrowszego charakteru przygotowywanych w nim potraw. Te dwa typy raczej trudno ze sobą pomylić. Modele tradycyjne mają klasyczny wygląd, wykonane są z metalu i mają płaską pokrywę. Najczęściej wyposażone są w mechaniczne sterowanie pokrętłem. Z kolei modele beztłuszczowe mają nowoczesny, często opływowy design, zwykle sterowane są pokrętłem i przyciskami, mogą mieć też elektroniczny wyświetlacz.

Jak działa frytkownica?

Zasada działania frytkownicy różni się w zależności od typu urządzenia. W przypadku modeli tradycyjnych sprawa jest bardzo prosta: tłuszcz, umieszczony w misie urządzenia, jest podgrzewany przez grzałkę do żądanej temperatury. Kosz z produktem do obróbki termicznej umieszczamy w misie i rozpoczyna się obróbka termiczna. W tradycyjnych frytownicach jest to tzw. głębokie smażenie, z kolei w modelach beztłuszczowych oprócz smażenia potrawy możemy dusić, opiekać, a nawet piec w gorącym powietrzu. I nie muszą to być jedynie frytki, ale i wiele innych potraw.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756