Ekspresy kolbowe działają dzięki wytwarzanemu przez pompę ciśnieniu i jest to najważniejszy parametr, któremu trzeba się przyjrzeć. Minimalne ciśnienie, które pozwala na zaparzenie kawy dobrej jakości, wynosi zaledwie kilka barów. Warto wybrać zatem zestaw, który da nam nieco zapasu, czyli z ciśnieniem przynajmniej kilkunastu barów. Temperatura parzenia kawy ma równie duże znaczenia dla całego procesu. Ekspres kolbowy powinien zapewnić temperaturę na poziomie ok. 100 st. C, czyli wrzenia. Dobrym wyborem są ekspresy z możliwością regulacji temperatury. W zależności od tego, jaką kawę lubimy, możemy wybrać ekspres przeznaczony do parzenia tylko jednego rodzaju lub wielu różnych. Wszelkie funkcje dodatkowe pozwolą na komfortowe przyrządzenia dokładnie takiej kawy, jaką lubimy. Najistotniejszymi z nich są spienianie mleka, wskaźnik poziomu wody, regulacja ilości zaparzonej kawy i jej mocy, a także wbudowany młynek.