Cena - rosnąco
30 produktów
Pojemność [l]: 5
Sterowanie: Mechaniczne
Funkcje: Wskaźnik poziomu wody, Możliwość mycia pojemników w zmywarce
Programator czasowy: Mechaniczny
Wykonanie pojemnika: Stal nierdzewna
109 99
10,99 zł x 11 rat
U Ciebie
W sklepie w czwartek
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Pojemność [l]: 9
Sterowanie: Mechaniczne
Funkcje: Możliwość mycia pojemników w zmywarce, Wskaźnik poziomu wody
Programator czasowy: Mechaniczny
Wykonanie pojemnika: Stal nierdzewna
139 99
Najczęściej zadawane pytania
Na co zwrócić uwagę przy zakupie szybkowaru?

Przede wszystkim zastanów się, czy chcesz kupić szybkowar tradycyjny, który użytkujemy na płycie grzewczej, np. indukcyjnej, czy wolisz model elektryczny, będący samodzielnym urządzeniem. Ważną kwestią jest oczywiście pojemność, która powinna być dopasowana do potrzeb rodziny i liczby przygotowywanych porcji. Modele tradycyjne są dostępne w wielu wariantach – od ok. 3 do nawet ponad 10 l. Szybkowary elektroniczne mają zaś zazwyczaj pojemność od 4 do 6 l. W wypadku modelu elektronicznego zwróć uwagę na sposób sterowania i dodatkowe funkcje. Sterowanie mechaniczne jest łatwe w obsłudze, ale ma ograniczone możliwości. W przypadku sterowania elektronicznego na wygodnym panelu możesz wybrać np. gotowe tryby automatyczne do przygotowania gulaszu, ryżu, wolnowarzenia, gotowania na parze, a nawet pieczenia deserów. Dodatkowo łatwo zaprogramujesz, kiedy urządzenie ma się włączyć, wyłączyć bądź podtrzymywać ciepło dania. Pod względem użytkowym, warto wybierać szybkowary, których elementy mogą być myte w zmywarce.

Jak działa szybkowar?

Szybkowar można porównać do garnka, który wyposażony jest w pokrywę z uszczelnieniem oraz zaworem. Dzięki szczelności, podczas gotowania we wnętrzu wzrasta ciśnienie, a wraz z nim temperatura. Cały proces gotowania dania przebiega szybciej, stąd też nazwa. Zawór odpowiada za odprowadzanie nadmiaru pary, zgormadzonej w naczyniu. Zaletami gotowania w szybkowarze są zachowanie większej ilości składników odżywczych potraw, minerałów i witamin, przygotowanie bardziej aromatycznych dań, przesiąkniętych dodanymi przyprawami, a także oszczędność energii i wody, czy ograniczenie emisji zapachów podczas gotowania.

Co można zrobić w szybkowarze?

Możliwości są bardzo duże. Tak jak w tradycyjnym garnku, możemy w nim przyrządzić np. mięso, ryby czy warzywa. Bez trudu przygotujesz różne dania jak zupa, gulasz czy pieczeń i wiele innych. Bardzo wszechstronne są modele elektryczne, które mają programy automatyczne, np. do gotowania na parze, przygotowania risotto, pieczenia ciast, a nawet jogurtów czy konfitur. To wyjątkowo wielofunkcyjne urządzenia, którym blisko do popularnych multicookerów, jednak opcja szybkowaru pozwala na przygotowanie dań w znacznie krótszym czasie.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756