Decydując się na kapsułkowy ekspres do kawy, należy w pierwszej kolejności zastanowić się, jakie napoje kawowe chcemy uzyskać. Jeśli zależy nam na kawach mlecznych – idealnie sprawdzą się ekspresy z automatycznym spieniaczem. Jeśli preferujemy kawy smakowe – warto poszukać takich, które przyrządzą nam z kapsułki np. karmelowe latte. Ważne będzie ciśnienie - 15 barów sprawia, że kawę pokrywa aromatyczna i delikatna pianka. Warto również zwrócić uwagę na możliwość regulacji ilości przygotowanej kawy. W ekspresach kapsułkowych zazwyczaj mamy dwie lub trzy możliwości ( np. espresso około 40 ml kawy, czy lungo ok 110 ml kawy).
Przy zakupie kolbowego ekspresu do kawy, w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na młynek. W większości przypadków trzeba będzie osobno w taki młynek się wyposażyć, aby kawa zawsze była świeża i aromatyczna. Warto także przemyśleć, jak będziemy spieniać mleko. Czy dysza spieniania ma być manualna ( wymaga ona opanowania kilku technik spieniania mleka ), czy też najwygodniejszym rozwiązaniem będzie pojemnik na mleko, który sam spieni mleko i poda do filiżanki/kubka. Przy wyborze ekspresu ciśnieniowego warto zwrócić uwagę na jego moc wyrażoną w watach ( W ). Im wyższa wartość, tym mocniejsza grzałka bojlera lub termobloku, co za tym idzie, szybciej przygotujemy nasz napój.
Ekspres ciśnieniowy automatyczny, daje nam najwięcej możliwości gdzie można przyrządzić i espresso, i latte, i wiele innych kawowych specjałów. Ekspresy automatyczne, wyposażone są już w młynki, natomiast warto zastanowić się w jaki sposób będziemy spieniać mleko. Możemy spieniać mleko ręcznie, dzięki dyszy. Możemy także przygotować mleczny napój w prostszy sposób – wybierając pojemnik na mleko, w którym często możemy wybrać poziom spienienia mleka, lub spienianie za pomocą rurki podłączonej do ekspresu a z drugiej strony zanurzonej do kartonika z mlekiem lub kubka. Idąc dalej – warto zwrócić uwagę na czyszczenie ekspresu automatycznego. Tutaj należy zainwestować w środki czyszczące danego producenta, które nie zniszczą np. uszczelek produktu. Natomiast czyszczenie bloku zaparzającego, w zależności od producenta i modelu ekspresu, możemy wykonać w pełni automatycznie dzięki dedykowanym środkom, lub po prostu wyjmując go z ekspresu i przepłukując pod bieżącą wodą.