| Rodzaj: | Torebki do pieczenia |
|---|---|
| Liczba arkuszy [szt]: | 5 |
| Wytrzymałość termiczna [st.C]: | 225 |
Poradniki eksperta
Worki do pieczenia w Media Expert
Worki do pieczenia to akcesorium, bez którego nie może obejść się żaden miłośnik aromatycznych i soczystych dań. Dostępne są one w różnych wymiarach. Dzięki temu można je dobrać do wielkości pieczonej potrawy.
Dlaczego warto piec potrawy w workach?
Worki do pieczenia po ich zamknięciu tworzą szczelną przestrzeń, w której mięsa lub warzywa duszą się we własnym sosie. Nie ma więc potrzeby dodawania tłuszczu, co pozwala przygotować zdrowsze dania. Para wodna zatrzymuje naturalną wilgoć składników. Dzięki temu pieczone potrawy będą niezwykle soczyste i aromatyczne. Mięso oraz warzywa umieszczone w workach nie wymagają częstego obracania ani podlewania.
Jakie aspekty praktyczne przemawiają za stosowaniem worków?
Worki chronią naczynia i piekarnik przed zabrudzeniami Dzięki temu po zakończeniu pieczenia łatwiej je umyć. Ponadto worki do pieczenia mają wysoką wytrzymałość termiczną np. 225 stopni Celsjusza. Te praktyczne akcesoria do pieczenia zamykane są tylko z jednej strony. Służą do tego np. specjalne klipsy, które dołączone są zazwyczaj do zestawu.
Jakie są rozmiary worków do pieczenia?
Worki do pieczenia dostępne są w różnych rozmiarach. Pozwala to dostosować je do wielkości pieczonych potraw. Małe worki np. o wymiarach 25 x 38 centymetrów, przeznaczone są do pieczeni o wadze do 2 kilogramów. Natomiast nieco większe np. o wymiarach 35 x 43 centymetry zmieszczą pieczeń o wadze do 3 kilogramów. Umożliwiają one więc przygotowanie małych, jak i dużych rodzinnych porcji.


