Maszyny do waty cukrowej kojarzą nam się z miejskimi festiwalami, imprezami masowymi czy przyjazdem cyrku lub spacerem do zoo. Okazuje się jednak, że pyszną watę cukrową możemy przyrządzać w łatwy sposób także w domu. Za niewielką cenę możemy wyposażyć się w specjalne, małe urządzenia do wytwarzania waty cukrowej. Jak działa maszyna do waty cukrowej? Niezależnie od tego, czy jest to duża, profesjonalna maszyna, czy domowy sprzęt, zasada przygotowywania przysmaku jest taka sama. Różnica polega na sposobie podgrzewania cukru. Cukier rozgrzewa się do wysokiej temperatury, by zaczął się powoli karmelizować. Następnie wprawiany jest w ruch obrotowy w specjalnej misie, przez co rozciąga się i szybko chłodzi, zastygając w postaci puszystej i pysznej waty cukrowej. Do przygotowania waty nie potrzebujemy niczego więcej poza zwykłym cukrem, patyczkiem i, oczywiście, maszyną przystosowaną do jej zrobienia. Ciekawymi dodatkami są specjalne aromatyzowane lub barwione rodzaje cukru lub zwykłe, często naturalne, aromaty.
Moc [W]: | 500 |
---|---|
Materiał: | Stal nierdzewna, Tworzywo sztuczne |
Antypoślizgowe nóżki: | Tak |
Moc [W]: | 500 |
---|---|
Materiał: | Stal nierdzewna |
Antypoślizgowe nóżki: | Tak |
Poradniki eksperta
Najczęściej zadawane pytania
Jak działa maszyna do waty cukrowej?
Ile porcji waty cukrowej można zrobić z 1 kg cukru?
Wszystko zależy od wielkości waty, którą chcemy ukręcić. W domowych warunkach trudno będzie uzyskać imponujących rozmiarów słodkości jak z budki. Średniej wielkości wata cukrowa składa się z około 20 gramów cukru, co w prostym przeliczeniu oznacza, że z jednego kilograma cukru będziemy w stanie zrobić aż około 50 porcji waty! Jak widać, jest to przekąska bardzo ekonomiczna, a przy tym wcale nie tak bardzo kaloryczna, jak może się wydawać.
Ile może stać wata cukrowa?
Niestety, wata cukrowa nie nadaje się do długiego przechowywania, gdy jest już gotowa. Z powodu swojej cechy charakterystycznej, czyli puszystości, wata szybko pochłania otaczająca wilgoć, przez co słodycz traci na swoich wyjątkowych właściwościach. Z kolei sam cukier możemy przechowywać naprawdę długo, pod warunkiem że zamkniemy go w szczelnym pojemniku. Pamiętajmy, że można używać do tego zwykłego cukru, który każdy ma w domu. Cukier aromatyzowany należy przechowywać według zaleceń producenta.