| Kawa ziarnista | |
| Capuccino, Czarna, Espresso, Latte | |
| Bardzo intensywny | |
| 100% | |
| 1 |
| Kawa ziarnista | |
| Espresso | |
| Gorzka czekolada, Intensywny, Korzenny | |
| 50% | |
| 50% | |
| 1 |
| Kawa ziarnista | |
| Espresso | |
| Czekoladowy, Nuty cytrusowe, Orzechowy | |
| 100% | |
| 1 |
| Kawa ziarnista | |
| Espresso | |
| Delikatnie czekoladowo - karmelowy z lekką nutką świeżo pieczonego chleba oraz owoców cytrusowych na finiszu | |
| 100% | |
| 1 |
| Kawa ziarnista | |
| Espresso | |
| Ciemna czekolada, Migdałowy, Ze skórką pomarańczową | |
| 50% | |
| 50% | |
| 1 |
| Kawa mielona | |
| Crema, Espresso | |
| Orzechowo-czekoladowy | |
| 80% | |
| 20% | |
| 0.5 |
| Kawa mielona | |
| Cafe Au Lait, Capuccino, Cold Brew, Crema, Czarna, Espresso, Flat White, Frappe, Latte | |
| Delikatny, Intensywny | |
| 0.5 |
| Kawa mielona | |
| Espresso | |
| Łagodny, Z lekką nutą czekolady | |
| 100% | |
| 0.25 |
| Kawa ziarnista | |
| Espresso | |
| Delikatny | |
| 100% | |
| 0.45 |
Sugerowana cena producenta:
69,99 zł
| Kawa ziarnista | |
| Espresso | |
| Bardzo intensywny | |
| 40% | |
| 60% | |
| 1 |
| Kawa ziarnista | |
| Crema, Espresso | |
| Bogaty aromat i zarazem łagodny smak | |
| 80% | |
| 20% | |
| 1 |
| Kawa ziarnista | |
| Espresso | |
| Bardzo intensywny | |
| 40% | |
| 60% | |
| 3 |
| Kawa ziarnista | |
| Espresso | |
| Bardzo intensywny | |
| 40% | |
| 60% | |
| 2 |
| Kawa mielona | |
| Capuccino, Espresso, Latte | |
| Bardzo intensywny | |
| 100% | |
| 0.5 |
Wartość poza zestawem:
281,97 zł
Wartość poza zestawem:
187,98 zł
| Kawa mielona | |
| Espresso | |
| Nuta goryczki, Nuta kwasowości | |
| 60% | |
| 40% | |
| 0.25 |
Poradniki eksperta
Kawa espresso w Media Expert
Kawa espresso jest jednym z najpopularniejszych specjałów kawowych na całym świecie. Jest bazą wszystkich innych rodzajów kawy, zarówno czarnej, jak i tej z mlekiem i mleczną pianką. Poprawnie przygotowane espresso, zwłaszcza w ekspresie kolbowym, wymaga odpowiedniej wiedzy nie tylko na temat sposobu zaparzania, ilości wody czy ciśnienia, ale również stopnia zmielenia ziaren kawy, intensywności wypalenia, a nawet pochodzenia kawy. Przyjmuje się, że idealne espresso to takie, które zawiera około 35 ml wody przelanej pod odpowiednim ciśnieniem przez 8 g zmielonej kawy.
Ziarnista i mielona
Kawa espresso będzie smaczna zarówno przygotowana na bazie kawy ziarnistej, jak i mielonej. Najprostszym sposobem jej przygotowania będzie zaparzenie w automatycznym ekspresie ciśnieniowym z wbudowanym młynkiem. Ekspres sam zmiele kawę i dobierze wszelkie parametry, aby zaparzyć idealne espresso. Kawa uprzednio zmielona będzie wygodna do zastosowania w ekspresach kolbowych oraz tradycyjnych kafeterkach. Warto dodać, że espresso powinno być podawane w ogrzanej porcelanie. To dlatego, że podgrzana porcelana poprawia smak kawy i sprawia, że dłużej pozostaje ciepła.
Dodatki do espresso
Kawa espresso może być podawana z rozmaitymi dodatkami. Mogą być nimi owoce, ciastka, bita śmietana, syropy smakowe, a także niektóre rodzaje alkoholu. Idealnym dodatkiem do espresso jest również mleko i mleczna pianka. Klastycznym przykładem specjału kawowego z pianką mleczną na bazie espresso jest popularne na całym świecie cappuccino. Zobacz także produkty z kategorii: kawa Lavazza, kawa Dallmayr, kawa Starbucks, kawa Jacobs, kawa Davidoff, kawa Tchibo, filtry do kawy, kawa Kimbo, kawa Costa, kawa Segafredo, kawa Pellini, kawa w saszetkach, kapsułki Tchibo, kapsułki Dolce Gusto, kawa capuccino, kawa Woseba, kawa czarna, RL9 coffee, kawa Vaspiatta, kawa Etno, kawa De Longhi, kawa Bialetti oraz kawa bezkofeinowa i kapsułki Starbucks.




