Książka Tworzenie destylatów od A do Ż dr inż. Ewa Kwapisz (twarda okładka)
Autor: | dr inż. Ewa Kwapisz |
---|---|
Tematyka: | Kuchnia |
Liczba stron: | 248 |
Okładka: | Twarda |
Język wydania: | Polski |
54 99 zł
Dostawa 7-14 dni
54 99 zł
Dostawa 7-14 dni
Autor: | dr inż. Ewa Kwapisz |
---|---|
Tematyka: | Kuchnia |
Liczba stron: | 248 |
Okładka: | Twarda |
Język wydania: | Polski |
Książka "Tworzenie destylatów od A do Ż" autorstwa dr inż. Ewy Kwapisz jest lekturą wyjątkową, ważną i bardzo oczekiwaną. Książka odpowiada na potrzeby wszystkich, którzy czekali na kompleksowe i możliwie przystępne opracowanie tematyki tworzenia destylatów w skali mikro. Prezentuje wszystkie istotne zagadnienia (od A do Ż) związane z procesem tworzenia destylatów, a dotyczące m.in. surowców, przydatnego sprzętu i akcesoriów, drożdży polecanych w gorzelnictwie, preparatów enzymatycznych i pożywek, przyrządów i metod pomiarowych, dokonywania niezbędnych obliczeń, zasad przygotowywania zacierów, prowadzenia fermentacji i destylacji, oczyszczania i doprawiania destylatów, radzenia sobie z ewentualnymi problemami. Ujmuje temat destylacji z uwzględnieniem obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa - jest adresowana zarówno do zainteresowanych tematyką destylacji od strony teoretycznej, jak i do osób chcących tworzyć własne destylaty w ramach dopuszczonych przez prawo. Łączy aspekty praktyczne destylacji, proponowane rozwiązania techniczne oraz produktowe z charakterystyką najbardziej popularnych alkoholi powstających z wykorzystaniem destylacji. Dzięki temu książka jest podręcznym kompendium wiedzy zarówno o destylacji, jak i o jej efektach - uznanych, cenionych w świecie destylatach. Przedstawia kwestie dotyczące zacierów zbożowych oraz nastawów owocowych i cukrowych, jak również zasady tworzenia destylatów z nalewów owocowych i ziołowych, na bazie alkoholu akcyzowanego - co z pewnością docenią hobbyści chcący tworzyć własne trunki tego typu. Zawiera zestaw 30 przepisów - z podziałem na receptury dla osób z uprawnieniami do prowadzenia rzemieślniczej destylacji oraz dla domowych hobbystów. Dla tej drugiej grupy bazą do tworzenia własnych trunków jest alkohol zakupiony w sklepie - zazwyczaj spirytus, brandy, wódka lub wino. Zamieszczone w poradniku receptury to imponująca różnorodnością propozycja, obejmująca zarówno alkohole czyste, jak i te o bardziej złożonej charakterystyce (whisky, brandy), różnego typu alkohole aromatyczne (typu gin, geist, ouzo, pastis) oraz likiery owocowe, kawowe bądź kakaowe.
Autor: | dr inż. Ewa Kwapisz |
---|---|
Okładka: | Twarda |
Tematyka: | Kuchnia |
Język wydania: | Polski |
Liczba stron: | 248 |
Wydawnictwo: | BROWIN Sp. z o. o. Sp.k |
Wymiary [mm]: | 153 x 226 |
Ten produkt jest tylko dla pełnoletnich.