NOWOŚĆ

Książka Tworzenie destylatów od A do Ż dr inż. Ewa Kwapisz (twarda okładka)

Kod: 1153247
Autor: dr inż. Ewa Kwapisz
Tematyka: Kuchnia
Liczba stron: 248
Okładka: Twarda
Język wydania: Polski
Książka Tworzenie destylatów od A do Ż dr inż. Ewa Kwapisz (twarda okładka)
Książka Tworzenie destylatów od A do Ż dr inż. Ewa Kwapisz (twarda okładka)

54 99


Opis produktu

Książka "Tworzenie destylatów od A do Ż" autorstwa dr inż. Ewy Kwapisz jest lekturą wyjątkową, ważną i bardzo oczekiwaną. Książka odpowiada na potrzeby wszystkich, którzy czekali na kompleksowe i możliwie przystępne opracowanie tematyki tworzenia destylatów w skali mikro. Prezentuje wszystkie istotne zagadnienia (od A do Ż) związane z procesem tworzenia destylatów, a dotyczące m.in. surowców, przydatnego sprzętu i akcesoriów, drożdży polecanych w gorzelnictwie, preparatów enzymatycznych i pożywek, przyrządów i metod pomiarowych, dokonywania niezbędnych obliczeń, zasad przygotowywania zacierów, prowadzenia fermentacji i destylacji, oczyszczania i doprawiania destylatów, radzenia sobie z ewentualnymi problemami. Ujmuje temat destylacji z uwzględnieniem obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa - jest adresowana zarówno do zainteresowanych tematyką destylacji od strony teoretycznej, jak i do osób chcących tworzyć własne destylaty w ramach dopuszczonych przez prawo. Łączy aspekty praktyczne destylacji, proponowane rozwiązania techniczne oraz produktowe z charakterystyką najbardziej popularnych alkoholi powstających z wykorzystaniem destylacji. Dzięki temu książka jest podręcznym kompendium wiedzy zarówno o destylacji, jak i o jej efektach - uznanych, cenionych w świecie destylatach. Przedstawia kwestie dotyczące zacierów zbożowych oraz nastawów owocowych i cukrowych, jak również zasady tworzenia destylatów z nalewów owocowych i ziołowych, na bazie alkoholu akcyzowanego - co z pewnością docenią hobbyści chcący tworzyć własne trunki tego typu. Zawiera zestaw 30 przepisów - z podziałem na receptury dla osób z uprawnieniami do prowadzenia rzemieślniczej destylacji oraz dla domowych hobbystów. Dla tej drugiej grupy bazą do tworzenia własnych trunków jest alkohol zakupiony w sklepie - zazwyczaj spirytus, brandy, wódka lub wino. Zamieszczone w poradniku receptury to imponująca różnorodnością propozycja, obejmująca zarówno alkohole czyste, jak i te o bardziej złożonej charakterystyce (whisky, brandy), różnego typu alkohole aromatyczne (typu gin, geist, ouzo, pastis) oraz likiery owocowe, kawowe bądź kakaowe.

Dane techniczne

Parametry

Autor: dr inż. Ewa Kwapisz
Okładka: Twarda
Tematyka: Kuchnia
Język wydania: Polski
Liczba stron: 248
Wydawnictwo: BROWIN Sp. z o. o. Sp.k
Wymiary [mm]: 153 x 226

Producent

  • Nazwa producenta/importera: BROWIN
  • Opinie

    Dodaj pierwszą opinię dotyczącą tego produktu

    Dodaj przydatne usługi

    Zadbaj o swój komfort i bezpieczeństwo. Skorzystaj z usług profesjonalistów.

    Książka Tworzenie destylatów od A do Ż dr inż. Ewa Kwapisz (twarda okładka)
    Książka Tworzenie destylatów od A do Ż dr inż. Ewa Kwapisz (twarda okładka)

    54 99