| Kolor: | Beżowy, Biały, Czarny, Szary |
|---|---|
| Materiał: | Kamień |
| Średnica [cm]: | 10.5 |
| Waga [kg]: | 1.7 |
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym
Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Moździerz - czy warto go kupić?
Moździerz to jeden z tych przedmiotów, które nie są niezbędne w kuchni, jednak przy bliższym poznaniu okazuje się, że jest niezwykle praktyczny. Moździerz i jego klasyczny wygląd może być stylowym dodatkiem do wnętrza.
Do czego służy moździerz?
Moździerz sprawdza się znakomicie do wszelkiego rozdrabniania, ucierania, tłuczenia, kruszenia nawet najtwardszych przypraw, takich jak: ziele angielskie, pieprz czy jałowiec. W moździerzu można też przygotowywać aromatyczne marynaty do mięs wg własnego przepisu. Idealnie też uciera się w nim zioła na różne sosy.
Moździerz - rodzaje
Moździerz to nic innego jak gruba miska z tłuczkiem. Na rynku dostępnych jest wiele moździerzy wykonanych z różnych materiałów. Najtrwalsze są te zrobione z granitu lub marmuru. Moździerz żeliwny - jest także trwały i mocny, jednak nie należy w nim ucierać kwaśnych substancji - mogą wejść w reakcję z żeliwem. Moździerze ceramiczne z kolei są ładne, kolorowe, lekkie, ale też bardzo delikatne. Lepiej wykorzystać je do ucierania ziół czy mieszania sosów niż rozgniatania twardych ziaren.
Z Azji dotarły do nas moździerze drewniane, wykonane głównie z bambusa. Są trwałe i lekkie, aczkolwiek z czasem mogą przechodzić zapachami i się odbarwiać. Są idealne do rozcierania suchych produktów. Należy pamiętać, że moździerz drewniany nie może być myty w zmywarce. Kupując moździerz, warto wybrać ten zrobiony z kamienia. Jest wprawdzie ciężki, ale da sobie radę z każdym ziarnem, jest gładki i łatwy do czyszczenia. Nie przejmuje zapachów i się nie odbarwia. Z pewnością to zakup na lata. Sprawdź także produkty z kategorii: szybkowary, kombiwary, parowary, ryżowary, szynkowary oraz cyrkulatory sous vide.

