-50% na wybrane usługi i 100 dni na zwrot!
Moździerz to jeden z tych przedmiotów, które nie są niezbędne w kuchni, jednak przy bliższym poznaniu okazuje się, że jest niezwykle praktyczny. Moździerz i jego klasyczny wygląd może być stylowym dodatkiem do wnętrza.
Moździerz sprawdza się znakomicie do wszelkiego rozdrabniania, ucierania, tłuczenia, kruszenia nawet najtwardszych przypraw, takich jak: ziele angielskie, pieprz czy jałowiec. W moździerzu można też przygotowywać aromatyczne marynaty do mięs wg własnego przepisu. Idealnie też uciera się w nim zioła na różne sosy.
Moździerz to nic innego jak gruba miska z tłuczkiem. Na rynku dostępnych jest wiele moździerzy wykonanych z różnych materiałów. Najtrwalsze są te zrobione z granitu lub marmuru. Moździerz żeliwny - jest także trwały i mocny, jednak nie należy w nim ucierać kwaśnych substancji - mogą wejść w reakcję z żeliwem. Moździerze ceramiczne z kolei są ładne, kolorowe, lekkie, ale też bardzo delikatne. Lepiej wykorzystać je do ucierania ziół czy mieszania sosów niż rozgniatania twardych ziaren.
Z Azji dotarły do nas moździerze drewniane, wykonane głównie z bambusa. Są trwałe i lekkie, aczkolwiek z czasem mogą przechodzić zapachami i się odbarwiać. Są idealne do rozcierania suchych produktów. Należy pamiętać, że moździerz drewniany nie może być myty w zmywarce. Kupując moździerz, warto wybrać ten zrobiony z kamienia. Jest wprawdzie ciężki, ale da sobie radę z każdym ziarnem, jest gładki i łatwy do czyszczenia. Nie przejmuje zapachów i się nie odbarwia. Z pewnością to zakup na lata. Sprawdź także produkty z kategorii: szybkowary, kombiwary, parowary, ryżowary, szynkowary oraz cyrkulatory sous vide.