Trwa ładowanie

42 99

w sklepie
Zamów telefonicznie 756 756 756

42 99

81 99

79 99

109 99

49 99

129 99

56 83

89 99

119 99

209 00

119 99

89 99

199 00

119 99

107 99

49 99


149 99


119 99


87 84


100 00

Termometr kuchenny - sprawdź temperaturę żywności


Termometr kuchenny to gadżet, który niezwykle ułatwia pracę w kuchni. Podczas pieczenia całego indyka czy pieczeni, termometr do żywności jest niezbędny, aby sprawdzić, czy potrawa jest już upieczona. Dostępne są sondy, mierzące temperaturę cały czas oraz szpikulce do wbijania w mięso.


Do czego jest potrzebny termometr kuchenny?


Termometr kuchenny wbrew pozorom ma szerokie zastosowanie. Wszyscy wiedzą, jak ważne jest, aby mięso było dobrze upieczone, a jednocześnie nie wysuszyło się na wiór. Bez termometru trudno określić, kiedy jest ten moment, aby je wyjąć z piekarnika. Wbijanie co chwila noża czy widelca powoduje, że z mięsa uciekają tylko soki. Tutaj swoje zadanie ma termometr kuchenny. Wbijamy go w mięso i na wyświetlaczu od razu widzimy, jaka jest temperatura wewnątrz porcji. W ten sam sposób termometr do żywności może zostać użyty w trakcie pieczenia ciasta, gotowania sosu, smażenia na głębokim oleju, a nawet przy przyrządzaniu herbaty. Warto nadmienić, że różne rodzaje herbat parzy się w różnych temperaturach. 


Jaki termometr kuchenny wybrać?


Dostępne są trzy rodzaje termometrów: 

  • - termometr kuchenny analogowy lub cyfrowy. Nadają się do szybkiego odczytu temperatury, po wyjęciu dania z piekarnika;

  • - termometr kuchenny wyposażony w termoparę, inaczej zwaną sondą. To urządzenie, które składa się z termometru z wyświetlaczem oraz przewodów zakończonych sondą ze szpikulcem;

  • - klasyczny termometr do mięs - umieszcza się go od razu przy włożeniu dania do pieca.


Najlepiej jest, aby termometr kuchenny miał szpikulec ze stali nierdzewnej, jest odporny na uszkodzenia i łatwy w czyszczeniu. Rączka zaś powinna być zrobiona z solidnego plastiku. Sprawdź także produkty z kategorii: szybkowary, kombiwary, parowary, ryżowary, szynkowary oraz cyrkulatory sous vide.