Najważniejszy jest materiał, z jakiego czajnik został wykonany, a mogą to być zarówno stal emaliowana lub lakierowana, jak i żelazo. Na pewno nie powinno się korzystać ze szkła, ceramiki czy aluminium. Samo dno czajnika – musi być odpowiednio grube, na tyle, żeby zmieścił się w nim metal reagujący na magnes, bo inaczej płyta indukcyjna nie będzie niczego gotowała. Najlepiej, jeśli dno naczynia zostanie oznakowane symbolem indukcji (jest to rodzaj zwoju), bo wtedy wiadomo, że dany czajnik jest właściwy. Trzeba wiedzieć, że gotowanie na płycie indukcyjnej (dotyczy to wszystkich naczyń) polega bowiem na wytwarzaniu pola magnetycznego między płytą a dnem garnka (patelni, czajnika). Powstające prądy wirowe nagrzewają w ten sposób naczynie i jego zawartość. Ta uwaga dotyczy wszystkich garnków, w których zamierzamy gotować, korzystając z kuchenki lub płyty indukcyjnej. Powinny one, a w tym także czajnik, mieć dno ferromagnetyczne, gdyż w przeciwnym razie płyta nie będzie działała.