Robot do gotowania
Robot kuchenny to urządzenie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie funkcjonowania swojej kuchni. Te wielozadaniowe sprzęty znacznie ułatwiają wykonywanie wielu różnych czynności. A co dopiero te, które potrafią gotować? Właśnie to potrafi ich kuzyn: robot gotujący lub inaczej mówiąc robot kuchenny z funkcją gotowania. To zaawansowane urządzenie, które upraszcza przygotowanie dań jednogarnkowych i nie tylko.
Do czego służy robot do gotowania?
Określenie „robot do gotowania” może być mylące, bowiem urządzenie to nie tylko gotuje, ale robi wszystko to, w czym pomaga nam klasyczny robot kuchenny: tnie, szatkuje, wyrabia ciasto, ubija pianę, miesza, trze, kruszy lód, waży składniki, uciera, mieli mięso, kroi na plastry i nie tylko. A do tego smaży, gotuje w wodzie lub na parze, podgrzewa, podtrzymuje temperaturę lub zapewnia odpowiednie warunki do wzrastania ciasta. W zależności od zaawansowania modelu, może on mieć nawet kilkadziesiąt różnych funkcji, łączących w sobie różne style gotowania. Robot do gotowania wyposażony jest zwykle w programy automatyczne, na przykład do gotowania zup i zup kremów, robienia dżemów, dań na parze, czy potraw, wymagających powolnego gotowania. Zaletą takich programów jest dopasowanie temperatury, czasu gotowania, a nawet tempa mieszania do przygotowywanego dania.
Jaki robot do gotowania wybrać?
Wybór robota kuchennego z funkcją gotowania, szczególnie jeśli rozważamy sprzęt bardziej zaawansowany, powinien być poprzedzony analizą potrzeb. Jeśli gotujemy dużo i często, to zakup robota z funkcją gotowania na pewno ułatwi codzienne prace. Wybierając odpowiedni model, zwróćmy uwagę, m.in. na: materiały, z których sprzęt jest wykonany, możliwość mycia w zmywarce, wielkość misy, liczbę automatycznych programów, dostępność książki kucharskiej czy wreszcie możliwość zdalnego połączenia z urządzeniem.