Podczas wyboru kuchni elektrycznej warto przede wszystkim sprawdzić jej szerokość oraz rodzaj płyty grzewczej. Szerokość kuchni będzie się przekładała na szerokość płyty grzewczej, a tym samym na powierzchnię gotowania. W zależności od szerokości będziemy mieli do dyspozycji trzy, cztery, a nawet pięć pól grzewczych. Górna płyta może być żeliwna, elektryczna ceramiczna lub indukcyjna. Ta ostatnia wymaga dodatkowego wyposażenia w postaci naczyń ze specjalnym dnem. Z kolei płyty ceramiczne są bardzo eleganckie i często wybierane z uwagi na wzornictwo i naturalnie emitowane ciepło. Ważnymi kwestiami w przypadku kuchni elektrycznych są również pojemność piekarnika i wyposażenie go w dodatkowe funkcje. W wypadku piekarnika istotne są również rodzaje prowadnic, oświetlenie, a także funkcja samooczyszczania, ułatwiająca utrzymanie komory pieczenia w czystości. W kuchniach elektrycznych wszystkie piekarniki są zasilane elektrycznie.