Istotna jest moc czajnika. Te marki Smeg mają 2200 i 2400 W, a warto przy tym pamiętać, że im większa, tym czajnik szybciej gotuje, więc krócej pobiera energię. Trzeba także zwrócić uwagę na pojemność, a Smeg oferuje od 1,55 do 1,99 l, przeciętnie 1,7 l. Gotując wodę, dobrze jest wiedzieć, dla ilu osób to robisz, i nie gotować więcej, niż to niezbędne, chyba że przyrządzasz herbatę także do termosu. Istotna jest również możliwość regulacji temperatury, nie wszystko parzysz bowiem w 100 st. C. W większości czajników Smeg można regulować ciepłotę wody, począwszy od 50 st. C, co 10 st. C i tak aż do 100 st. C. Ważne są również inne funkcje, w które wyposażone są czajniki Smeg, takie jak automatyczne wyłączanie z powodu braku wody (pamięć bywa zawodna), jak i po skończonej pracy. Dźwiękowy sygnał końca gotowania (mają go też czajniki Smeg) jest o tyle istotny, że możesz zaparzyć od razu herbatę czy zioła, chociaż urządzenie trzyma ciepło przez 20 minut od zakończonej pracy. Wiadomo, że we wszystkich modelach grzałka jest ukryta, a podstawa obraca się o 360 st.