Trwa ładowanie

42 99

79 00

79 99

59 99

56 09

89 99

109 99

Taniej o 12,00 zł
107 99
119,99 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
119,99 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką

107 99

49 99


119 99


100 00

Termometr kuchenny - sprawdź temperaturę żywności


Termometr kuchenny to gadżet, który niezwykle ułatwia pracę w kuchni. Podczas pieczenia całego indyka czy pieczeni, termometr do żywności jest niezbędny, aby sprawdzić, czy potrawa jest już upieczona. Dostępne są sondy, mierzące temperaturę cały czas oraz szpikulce do wbijania w mięso.


Do czego jest potrzebny termometr kuchenny?


Termometr kuchenny wbrew pozorom ma szerokie zastosowanie. Wszyscy wiedzą, jak ważne jest, aby mięso było dobrze upieczone, a jednocześnie nie wysuszyło się na wiór. Bez termometru trudno określić, kiedy jest ten moment, aby je wyjąć z piekarnika. Wbijanie co chwila noża czy widelca powoduje, że z mięsa uciekają tylko soki. Tutaj swoje zadanie ma termometr kuchenny. Wbijamy go w mięso i na wyświetlaczu od razu widzimy, jaka jest temperatura wewnątrz porcji. W ten sam sposób termometr do żywności może zostać użyty w trakcie pieczenia ciasta, gotowania sosu, smażenia na głębokim oleju, a nawet przy przyrządzaniu herbaty. Warto nadmienić, że różne rodzaje herbat parzy się w różnych temperaturach. 


Jaki termometr kuchenny wybrać?


Dostępne są trzy rodzaje termometrów: 

  • - termometr kuchenny analogowy lub cyfrowy. Nadają się do szybkiego odczytu temperatury, po wyjęciu dania z piekarnika;

  • - termometr kuchenny wyposażony w termoparę, inaczej zwaną sondą. To urządzenie, które składa się z termometru z wyświetlaczem oraz przewodów zakończonych sondą ze szpikulcem;

  • - klasyczny termometr do mięs - umieszcza się go od razu przy włożeniu dania do pieca.


Najlepiej jest, aby termometr kuchenny miał szpikulec ze stali nierdzewnej, jest odporny na uszkodzenia i łatwy w czyszczeniu. Rączka zaś powinna być zrobiona z solidnego plastiku. Sprawdź także produkty z kategorii: szybkowary, kombiwary, parowary, ryżowary, szynkowary oraz cyrkulatory sous vide.