Młynek do kawy jest praktycznym urządzeniem domowym, dzięki któremu możemy parzyć kawę ze świeżo mielonych ziaren. Podczas wyboru modelu warto zwrócić uwagę na trzy parametry, które będą miały istotny wpływ na jego użytkowanie. Pierwszym jest moc. Im wyższa moc, tym urządzenie szybciej i efektywniej zmieli nam porcję ziaren kawy. Kolejny parametr to pojemność. Przyjmuje się, że do zaparzenia prawidłowego espresso potrzeba ok. 8 gramów świeżo mielonej kawy. Zatem w młynku o pojemności 50 gramów namielimy kawę na około 6 filiżanek. Ostatnia ważna kwestia to ostrze. Może być wykonane ze stali lub ceramiki. Ostrza stalowe są wytrzymałe na uszkodzenia, ale podczas zbyt długiego mielenia mogą zmieniać smak kawy. Z kolei ostrza ceramiczne pracują bardzo cicho, ale należy się z nimi delikatnie obchodzić. Zwróćmy również uwagę na kwestie bezpieczeństwa. Ważną zaletą wielu modeli jest specjalna blokada, która nie pozwala uruchomić procesu mielenia, jeśli górna pokrywa urządzenia nie zostanie odpowiednio nałożona.