Wybierając kuchnię gazowo elektryczną na początku warto zastanowić się nad tym jakim miejscem na te urządzenie dysponujemy. Najpopularniejsze rozwiązania to kuchnie o szerokości 50 i 60 cm. Większa kuchnia to więcej miejsca na płycie, a także większa pojemność piekarnika, przy tych samych kosztach eksploatacji. Jeśli zależy Ci na skróceniu czasu gotowania, lub smażenia ulubionych potraw to zwróć uwagę, czy Twoja kuchnia posiada palnik o dużej mocy z tzw. „potrójną koroną”, w którym gaz wypływa aż z trzech okręgów w tym samym czasie. Jeśli często pieczesz to weź pod uwagę urządzenie z dużą ilością funkcji piekarnika. Termoobieg, rozmrażanie, podgrzewanie naczyń, grill, czy nawet pieczenie z dodatkiem pary to jedne z wielu przydatnych programów, które wydobędą z Twoich potraw maksimum smaku i aromatu. Istotne jest również to czy pod piekarnikiem znajduje się szuflada, która może pełnić funkcję praktycznego schowka na naczynia i akcesoria kuchenne.
Rodzaj piekarnika: | Elektryczny |
---|---|
Rodzaj płyty grzewczej: | Gazowa |
Kolor frontu piekarnika: | Biały |
Szerokość [cm]: | 50 |
Typ prowadnic: | Wytłaczane |
Funkcje: | Termoobieg, Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, Grill (opiekacz) |
kod na kolejne zakupy o wartości 2 rat
Rodzaj piekarnika: | Elektryczny |
---|---|
Rodzaj płyty grzewczej: | Gazowa |
Kolor frontu piekarnika: | Inox |
Szerokość [cm]: | 50 |
Typ prowadnic: | Wytłaczane |
Funkcje: | Termoobieg, Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, Grill (opiekacz) |
Poradniki eksperta
Najczęściej zadawane pytania
Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie kuchni gazowo-elektrycznej?
Jak działa kuchnia gazowo-elektryczna?
Kuchnia gazowo-elektryczna to rozwiązanie łączące w jednym urządzeniu zalety dwóch rodzajów kuchni. Do prawidłowego działania kuchni niezbędne będzie doprowadzenie dwóch różnych źródeł zasilania. W przypadku płyty jest to gaz, który jest stosunkowo tanim źródłem energii, co przy codziennym gotowaniu nie spowoduje znacznego obciążenia naszego budżetu. Do pieczenia urządzenie wykorzystuje prąd, który daje piekarnikowi zdecydowanie większe możliwości, przy zachowaniu maksimum naszego bezpieczeństwa.
Jak podłączyć kuchnię gazowo-elektryczną?
Kuchnię można podłączyć do sieci gazowej zasilanej gazem ziemnym lub do butli gazowej wykorzystującej gaz propan-butan. Kupując nową kuchnię gazowo-elektryczną, warto zlecić usługę podłączenia osobie posiadającej aktualne uprawnienia gazowe. Instalator potwierdza prawidłowe podłączenie wpisem do karty gwarancyjnej wraz z pieczątką. Kuchnia posiada również przewód elektryczny zakończony wtyczką, który wystarczy wpiąć do znajdującego się w zasięgu kuchni uziemionego gniazdka elektrycznego.