Brakuje Ci opcji filtrowania?
Zgłoś nam
Sugerowana cena producenta:
99 zł
Moc [W]: | 20 |
---|---|
Pojemność [ml]: | 1300 |
Funkcje: | Wyświetlacz, Timer |
Właściwości zdrowotne jogurtu są znane od wieków. Dostępny jest w wielu wariantach smakowych, a także bez żadnych dodatków w wersji naturalnej. Zamiast sprawdzać w sklepie jego skład i zastanawiać się, jaki jest najlepszy, warto zapoznać się z urządzeniem do jego wytwarzania. Jogurtownica jest prosta w obsłudze, zatem bez problemu można zrobić jogurt samodzielnie.
Jogurtownica z pewnością przyda się w rodzinach z małymi dziećmi oraz wszystkich ceniącym sobie zdrowe odżywianie. Wprawdzie półki sklepowe uginają się pod ilością jogurtów, jednak znalezienie produktu, który składa się tylko ze zdrowych składników, może być trudne. W jogurtach, szczególnie tych przeznaczonych dla dzieci, pełno jest barwników i ulepszaczy, a nawet mleka w proszku. A przecież zwykły jogurt to mleko i kultury bakterii.
Urządzenie jest bardzo proste, składa się z grzałki, pojemnika na jogurt i termostatu. Jego zadaniem jest podtrzymanie temperatury na poziomie 40 stopni, umożliwiając rozwój bakterii. Przygotowanie jogurtu trwa od 6 do 8 godzin. Panel sterowania też nie jest skomplikowany. Przeważnie to dwa przyciski: stop i start oraz lampka, która wskazuje na pracę urządzenia. Średnia moc jogurtownicy to 30 W.
Składniki na jogurt są tylko dwa: mleko oraz bakterie. Uwaga, do zrobienia jogurtu nie nadaje się mleko UHT, musi być pasteryzowane w temperaturze 60-70 stopni. Im mleko będzie tłustsze, tym jogurt będzie gęstszy. Bakterie jogurtowe można kupić w sklepach ze zdrową żywnością w małych saszetkach bądź użyć kilku łyżek jogurtu naturalnego. Ważne, aby nie miał żadnych dodatków. Mieszamy mleko z bakteriami lub jogurtem, wlewamy do pojemników, wciskamy guzik start i czekamy, aż jogurtownica się wyłączy.
Z jednego 1,2 litra mleka możemy otrzymać ok. litr jogurtu. W urządzeniu można też zrobić kefir. W tym przypadku mieszamy mleko z kilkoma łyżkami kefiru, wlewamy do pojemników i czekamy, aż się zrobi. Klasyczne proporcje to 20 ml kefiru na litr mleka. Jogurt możemy przyrządzić także na bazie mleka roślinnego (migdałowego, kokosowego, ryżowego), koziego czy bez laktozy.
W zależności od ilości spożywanego jogurtu należy wybrać jego pojemność. Jogurtownica występuje w 2 podstawowych modelach. W pierwszym jest jeden duży pojemnik, w drugim są umieszczone małe pojemniczki, w zależności od producenta, od 6 do 12 sztuk. W obu przypadkach ważne, aby pojemniki miały przykrywki, dzięki czemu łatwo będzie je przechować w lodówce. Dodatkowym plusem będzie możliwość mycia pojemników w zmywarce.
Standardowo już obudowa powinna być zrobiona z solidnego tworzywa, a spód posiadać podkładkę antypoślizgową. Warto by jogurtownica miała wbudowany czujnik, który będzie sygnalizował skończenie pracy.
Dostępne są także modele z timerem oraz elektronicznym wyświetlaczem. Jogurtownica to kolejne urządzenie, które nie tylko ułatwia nam dbanie o zdrowie, lecz także oszczędza czas i pieniądze. Z pozoru zbędny gadżet przy bliższym poznaniu zyskuje na wartości. Sprawdź także produkty z kategorii: kostkarki do lodu, sokowirówki, blendery do smoothie, sokowirówki wolnoobrotowe, wyciskarki do cytrusów oraz maszynki do lodów.
NOWOŚCI
GAMING
NA CZASIE
PORADNIK MEDIA EXPERT
Obsługa klienta
Informacje
Zakupy
Moje konto
Pomoc
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon - Pt
08:00 - 20:00
Sob
10:00 - 18:00
Niedz
10:00 - 18:00
Fax 22 122 31 11
Інфолінія:
пн-пт: 8:00 - 20:00
Infoline:
Mon-Fri: 8:00 - 20:00
Znajdź swój sklep
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756