Pod uwagę trzeba brać te same parametry co w zwykłym czajniku elektrycznym, gdyż regulacja temperatury jest tylko funkcją niektórych modeli. Wybieramy ją, gdy chcemy zaparzać także inne rodzaje herbaty niż czarna (zielona potrzebuje wody o ciepłocie tylko ok. 80 st. C), ale każdy czajnik może nagrzewać się do 100 st. C, nawet ten z regulacją. Najważniejszy parametr to moc, która wynosi od 1000 do 3000 W. Ważna jest pojemność, która zależy od tego, jak często i dla ilu osób będziemy gotowali wodę. Zakres ustawiania temperatury wynosi najczęściej od 40 do 100 st. C. Można ją regulować za pomocą + i - na obudowie, a czasem wartości podawane są na podstawie, na której stawia się czajnik, i trzeba wcisnąć właściwą wartość. Istotny jest rodzaj grzałki. Może ona być spiralna, a wtedy trzeba nalać tyle wody, by ją zakryć, albo może to być płyta grzewcza z grzałką ukrytą, a wtedy czajnik zagotuje tyle wody, ile nam potrzeba. Przyda się też funkcja powiadamiania sygnałem o końcu gotowania oraz podtrzymywania ciepłoty wody.