Przy zakupie opiekacza przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jego wielkość, oraz liczbę możliwych do zrobienia kanapek. W zaawansowanych modelach możemy zrobić nawet do ośmiu jednocześnie. W innych do czterech, lub dwóch. Ważnych parametrem będzie również moc. Im wyższa, tym szybciej przyrządzimy posiłek. Niektóre modele w swoich zestawach posiadają wymienne płytki odpowiadające za przyrządzenie kanapek, gofrów, czy grillowania. Nazywane one są 3w1. Dobrym rozwiązaniem są opiekacze z powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu przyrządzanie posiłku jest prostsze. Niektóre modele opiekaczy posiadają nienagrzewający się uchwyt, dzięki czemu możemy uniknąć oparzeń.
Moc [W]: | 1500 |
---|---|
Liczba kanapek: | 8 |
Kształt kanapek: | Trójkąty |
Funkcje: | Nieprzywieralna powłoka płytek |
Funkcje dodatkowe: | Lampka kontrolna, Możliwość przechowywania w pozycji pionowej, Nienagrzewający się uchwyt... Więcej |
Wykonanie obudowy: | Stal nierdzewna |
Moc [W]: | 1000 |
---|---|
Liczba kanapek: | 4 |
Funkcje: | Opiekacz 3w1, Dodatkowe płytki, Nieprzywieralna powłoka płytek |
Funkcje dodatkowe: | Lampka kontrolna, Nienagrzewający się uchwyt, Zatrzask w rączce |
Wykonanie obudowy: | Tworzywo sztuczne + metal |
Poradniki eksperta
Najczęściej zadawane pytania
Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie opiekacza?
Jak działa opiekacz?
Opiekacz otwierany jest za pomocą górnej pokrywy. Wiele modeli posiada nieprzywierające płytki, natomiast i tak warto przed użytkowaniem posmarować je olejem. Następnie należy zamknąć opiekacz i poczekać, aż się nagrzeje. Gdy produkt zasygnalizuje gotowość należy włożyć kanapki do środka. Po upływie około 4-6 minut (w zależności od mocy), posiłek będzie gotowy do spożycia.
Czym się różni opiekacz od tostera?
Przede wszystkim toster służy do stworzenia grzanki, czyli przypieczonego chleba. Kromka jest podgrzewana w pozycji pionowej. Po przygotowaniu tostu można dodać na niego dowolne dodatki. Kanapki w opiekaczu natomiast podgrzewane są poziomo. W tym przypadku dodatki dodajemy od razu korzystając z dwóch kromek chleba.