Trwa ładowanie
Patelnia tradycyjna
1
26
Tytanowa
Aluminium
Zobacz więcej
Wskaźnik Thermo-Signal
Tytanowa powłoka
Wskaźnik Thermo-Signal
Tytanowa powłoka


Sugerowana cena producenta:

195 zł

99 97

Odbierz
Zamów telefonicznie 756 756 756
Patelnia tradycyjna
1
28
Wzmocniona tytanem
Aluminium
Zobacz więcej


Taniej o 10,00 zł
119 97
129,97 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
129,97 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką

Odbierz
Zamów telefonicznie 756 756 756
Patelnia tradycyjna
1
24
Tytanowa
Aluminium
Zobacz więcej


Sugerowana cena producenta:

139 zł

119 99

Odbierz
Zamów telefonicznie 756 756 756
Patelnia tradycyjna
1
30
Tytanowa
Aluminium
Zobacz więcej


189 99

Odbierz
Zamów telefonicznie 756 756 756

Najczęściej zadawane pytania

Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie patelni?

Wybierając patelnię, w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na jej rozmiar. Mogą one mieć mniejsze (np. 15-20 cm) lub nieco większe (np.24-28 cm) średnice. Duże modele będą zajmowały więcej miejsca w szafce kuchennej i nie zawsze wykorzysta się ich możliwości. Bardzo ważnym aspektem jest również ciężar patelni. Lżejsze są bardziej poręczne i łatwiej się je użytkuje. Te praktyczne i niezbędne w każdej kuchni naczynia różnią się od siebie kształtem i materiałem, z którego zostały wykonane. Patelnie mogą być np. okrągłe lub kwadratowe. Natomiast w zależności od materiału, wyróżnia się np. patelnie tytanowe, granitowe, aluminiowe. Ważne, aby powłoki wewnętrzne były odporne na zarysowania i łatwe w czyszczeniu. Niektóre modle zostały wyposażone w praktyczne wskaźniki, informujące o osiągnięciu odpowiedniej temperatury do smażenia. Przy zakupie patelni, warto również zwrócić uwagę na możliwość mycia w zmywarce, czy nienagrzewające się rączki.

Jakie są rodzaje patelni?

Wśród patelni można wyróżnić modele dedykowane do określonych potraw np. do naleśników, do jajek, grillowe, patelnie Wok czy też patelnie uniwersalne. Każda z nich różni się nieco właściwościami i kształtem. Dzięki temu przyrządzanie w nich określonych dań jest dużo prostsze. Inny rodzaj patelni przeznaczony jest do kuchenki gazowej, a jeszcze inny do kuchenki indukcyjnej, elektrycznej czy ceramicznej. Można wybrać model uniwersalny, pasujący do różnych rodzajów kuchenek.

Jaki rodzaj patelni jest najzdrowszy?

Najzdrowsza patelnia to taka, która wykonana jest z bezpiecznych materiałów, które nie wchodzą w interakcje z przyrządzanymi potrawami. Naczynie nie wpływa więc na zapach, smak czy jakość smażonych dań. Zdrowe patelnie nie wydzielają więc szkodliwych substancji pod wpływem wysokich temperatur. Bezpieczne dla zdrowia są np. patelnie żeliwne, granitowe, tytanowe i te, które pokryte są wysokiej jakości powłokami o odpowiednich właściwościach (np. bez ołowiu i kadmu).