Maszyny do waty cukrowej kojarzą nam się z miejskimi festiwalami, imprezami masowymi czy przyjazdem cyrku lub spacerem do zoo. Okazuje się jednak, że pyszną watę cukrową możemy przyrządzać w łatwy sposób także w domu. Za niewielką cenę możemy wyposażyć się w specjalne, małe urządzenia do wytwarzania waty cukrowej. Jak działa maszyna do waty cukrowej? Niezależnie od tego, czy jest to duża, profesjonalna maszyna, czy domowy sprzęt, zasada przygotowywania przysmaku jest taka sama. Różnica polega na sposobie podgrzewania cukru. Cukier rozgrzewa się do wysokiej temperatury, by zaczął się powoli karmelizować. Następnie wprawiany jest w ruch obrotowy w specjalnej misie, przez co rozciąga się i szybko chłodzi, zastygając w postaci puszystej i pysznej waty cukrowej. Do przygotowania waty nie potrzebujemy niczego więcej poza zwykłym cukrem, patyczkiem i, oczywiście, maszyną przystosowaną do jej zrobienia. Ciekawymi dodatkami są specjalne aromatyzowane lub barwione rodzaje cukru lub zwykłe, często naturalne, aromaty.
Maszyny do waty cukrowej
(2)Kolejność wyświetlania produktów
Informacje o działaniu wyszukiwarki i zasadach prezentacji wyników znajdziesz w zasadach plasowania produktów i ofert.
Filtruj produkty
Aktywne filtry
Średnia ocena produktu na podstawie opinii Klientów.
Brakuje Ci opcji filtrowania?
Zgłoś nam
Brakuje Ci opcji filtrowania?
Zgłoś nam
Podobne kategorie
- Blendery (188)
- Czajniki elektryczne (861)
- Szybkowary (36)
- Frytkownice (429)
- Piekarniki mini (96)
- Prodiże (5)
- Tostery (243)
- Opiekacze (153)
- Wypiekacze do chleba (35)
- Grille elektryczne (176)
- Aparaty do gotowania jaj (19)
- Krajalnice (80)
- Maszynki do mięsa (65)
- Miksery ręczne (130)
- Blendery kielichowe (163)
- Noże elektryczne (1)
- Roboty kuchenne (235)
- Sokowirówki (43)
- Wagi kuchenne (200)
- Wyciskarki do cytrusów (64)
Kolejność wyświetlania produktów
Informacje o działaniu wyszukiwarki i zasadach prezentacji wyników znajdziesz w zasadach plasowania produktów i ofert.
Poradniki eksperta
Najczęściej zadawane pytania
-
Jak działa maszyna do waty cukrowej?
-
Ile porcji waty cukrowej można zrobić z 1 kg cukru?
Wszystko zależy od wielkości waty, którą chcemy ukręcić. W domowych warunkach trudno będzie uzyskać imponujących rozmiarów słodkości jak z budki. Średniej wielkości wata cukrowa składa się z około 20 gramów cukru, co w prostym przeliczeniu oznacza, że z jednego kilograma cukru będziemy w stanie zrobić aż około 50 porcji waty! Jak widać, jest to przekąska bardzo ekonomiczna, a przy tym wcale nie tak bardzo kaloryczna, jak może się wydawać.
-
Ile może stać wata cukrowa?
Niestety, wata cukrowa nie nadaje się do długiego przechowywania, gdy jest już gotowa. Z powodu swojej cechy charakterystycznej, czyli puszystości, wata szybko pochłania otaczająca wilgoć, przez co słodycz traci na swoich wyjątkowych właściwościach. Z kolei sam cukier możemy przechowywać naprawdę długo, pod warunkiem że zamkniemy go w szczelnym pojemniku. Pamiętajmy, że można używać do tego zwykłego cukru, który każdy ma w domu. Cukier aromatyzowany należy przechowywać według zaleceń producenta.



