Automatyczne zamknięcie nastąpi za 12 sekund

Loading
Loading
Moc [W]: 500
Materiał: Stal nierdzewna
Antypoślizgowe nóżki: Tak
209 00
20,90 zł x 10 rat 0%
U Ciebie
W sklepie jutro
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Najczęściej zadawane pytania
Jak działa maszyna do waty cukrowej?

Maszyny do waty cukrowej kojarzą nam się z miejskimi festiwalami, imprezami masowymi czy przyjazdem cyrku lub spacerem do zoo. Okazuje się jednak, że pyszną watę cukrową możemy przyrządzać w łatwy sposób także w domu. Za niewielką cenę możemy wyposażyć się w specjalne, małe urządzenia do wytwarzania waty cukrowej. Jak działa maszyna do waty cukrowej? Niezależnie od tego, czy jest to duża, profesjonalna maszyna, czy domowy sprzęt, zasada przygotowywania przysmaku jest taka sama. Różnica polega na sposobie podgrzewania cukru. Cukier rozgrzewa się do wysokiej temperatury, by zaczął się powoli karmelizować. Następnie wprawiany jest w ruch obrotowy w specjalnej misie, przez co rozciąga się i szybko chłodzi, zastygając w postaci puszystej i pysznej waty cukrowej. Do przygotowania waty nie potrzebujemy niczego więcej poza zwykłym cukrem, patyczkiem i, oczywiście, maszyną przystosowaną do jej zrobienia. Ciekawymi dodatkami są specjalne aromatyzowane lub barwione rodzaje cukru lub zwykłe, często naturalne, aromaty.

Ile porcji waty cukrowej można zrobić z 1 kg cukru?

Wszystko zależy od wielkości waty, którą chcemy ukręcić. W domowych warunkach trudno będzie uzyskać imponujących rozmiarów słodkości jak z budki. Średniej wielkości wata cukrowa składa się z około 20 gramów cukru, co w prostym przeliczeniu oznacza, że z jednego kilograma cukru będziemy w stanie zrobić aż około 50 porcji waty! Jak widać, jest to przekąska bardzo ekonomiczna, a przy tym wcale nie tak bardzo kaloryczna, jak może się wydawać.

Ile może stać wata cukrowa?

Niestety, wata cukrowa nie nadaje się do długiego przechowywania, gdy jest już gotowa. Z powodu swojej cechy charakterystycznej, czyli puszystości, wata szybko pochłania otaczająca wilgoć, przez co słodycz traci na swoich wyjątkowych właściwościach. Z kolei sam cukier możemy przechowywać naprawdę długo, pod warunkiem że zamkniemy go w szczelnym pojemniku. Pamiętajmy, że można używać do tego zwykłego cukru, który każdy ma w domu. Cukier aromatyzowany należy przechowywać według zaleceń producenta.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756