Przy zakupie garnków należy zadać sobie pytanie na jakiej kuchence będą one używane oraz jakie elementy będą potrzebne. Garnki mogą pracować na kuchence gazowej, halogenowej, konwekcyjnej, elektrycznej, ceramicznej oraz indukcyjnej. Warto zastanowić się jakich rodzajów garnków będziemy używać. W zestawach można znaleźć garnki o różnej pojemności wraz z pokrywami, a w niektórych modelach w wyposażeniu będzie rondel lub patelnia. Garnki mogą posiadać np. termometr w rączce od pokrywki, miarkę pojemności garnka, specjalne odpowietrzniki, nienagrzewające się rączki lub odłączane rączki. Ta ostania z wymienionych cech ułatwi przechowywanie garnków w szufladzie czy szafce, zaoszczędzając miejsce na inne wyposażenie kuchenne.
Rodzaj: | Garnek żeliwny |
---|---|
Pojemność [l]: | garnek 4 l |
Średnica naczynia [cm]: | 24 |
Powłoka wewnętrzna: | Żeliwna |
Zobacz więcej |
Rodzaj: | Garnek żeliwny |
---|---|
Pojemność [l]: | garnek 2.4 l |
Średnica naczynia [cm]: | 22 |
Powłoka wewnętrzna: | Żeliwna |
Zobacz więcej |
Poradniki eksperta
Najczęściej zadawane pytania
Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie garnków?
Jakie są rodzaje garnków?
Garnki mogą być wykonane z różnych tworzyw na przykład: stal nierdzewna, aluminium, ceramika, emalia, granit, marmur, żeliwo oraz różne tworzywa specjalistyczne używane przez różnych producentów. Garnki mogą posiadać wewnątrz dodatkową powłokę teflonową lub nieprzywierającą, które ułatwiają użytkowanie. Dostępne są w różnych pojemnościach i o różnej średnicy. W niektórych zestawach można mieć rondle lub patelnie.
Czym czyścić garnki?
Przed użyciem i pierwszym czyszczeniem należy przeczytać instrukcję obsługi w celu sprawdzenia jak należy je czyścić. Większość garnków można myć w zmywarce. Aby je umyć w zmywarce, można użyć odpowiedniego dla nich programu lub programu automatycznego. Modele, których nie można myć w zmywarce, należy umyć ręcznie z płynem do mycia naczyń. Garnki po umyciu należy wytrzeć do sucha. Nie należy używać żrącej chemii oraz twardych gąbek myjących.