Przy zakupie miksera warto zwrócić uwagę na kilka parametrów, które będą wyznacznikiem użyteczności tego urządzenia w naszej kuchni. Jednym z nich jest moc. Im większa, tym więcej zastosowań i większa efektywność urządzenia. Kolejnym ważnym aspektem, który będzie wpływał na wybór miksera to ilość końcówek znajdujących się w zestawie. Podobnie jak w wypadku mocy - im więcej, tym większa użyteczność urządzenia. Istotnym parametrem, który może wpłynąć na wybór miksera będzie również sposób regulacji obrotów. Rozróżniamy dwa rodzaje takiej regulacji: skokowy i płynny. Skokowy jest ustalony przez producenta urządzenia natomiast w płynnym możemy regulować jego pracę dowolnie, w zależności od potrzeb. Na rynku możemy także spotkać miksery stacjonarne z dołączoną misą. Są one większe, mają większą moc i pozwalają na pewną automatyzację pracy. Dzięki takiemu rozwiązaniu mikser sam wymiesza składniki w określonym przez nas czasie. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które lubią gotować.
Moc maksymalna [W]: | 350 |
---|---|
Liczba prędkości: | 5 |
Konstrukcja: | Obudowa z tworzywa sztucznego |
Funkcje: | Tryb pulsacyjny, Możliwość mycia końcówek w zmywarce |
Funkcje dodatkowe: | Funkcja Turbo, Przycisk zwalniający końcówki |
Kod nie łączy się z innymi kodami rabatowymi.
Kod nie łączy się z innymi kodami rabatowymi.
Poradniki eksperta
Najczęściej zadawane pytania
Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie miksera ręcznego?
Jak działa mikser ręczny?
Ręczny mikser to obudowa, w której umieszczony jest silnik, zębatki, które wprawiają w ruch końcówki, przełącznik prędkości oraz ergonomiczny, antypoślizgowy uchwyt. Odpowiednie dobranie końcówek pozwala nam oszczędzić czas ponieważ urządzenie ułatwia nam mieszanie, ubijanie lub blendowanie różnych składników potraw, które przygotowujemy. W wyższych modelach znajdziemy również przełącznik „turbo”, który znacznie przyśpiesza obroty skracając tym samym czas miksowania.
Do czego służy mikser ręczny?
Mikser jest niezbędnym pomocnikiem w naszych kuchniach. Służy do miksowanie składników na koktajl lub mus, miesza półpłynne składniki na gładką konsystencję, ubija pianę ze śmietany lub z białek, wyrabia różnego rodzaju ciasta. Może też blendować oraz siekać warzywa, owoce, orzechy. Miksery o mocy do 400 wat pozwolą na wymieszanie lekkich składników. Urządzenia o mocy powyżej 400 wat nadadzą się do ubijania ciężkich mas oraz np. do rozdrabniania owoców, siekania warzyw czy ucierania ziemniaków.