Przede wszystkim na moc urządzenia – im jest ona wyższa, tym krócej czekamy na grzankę. W sprzedaży są modele o różnej mocy – od np. 700 W do nawet 2000. Jeśli zatem spieszycie się do pracy (szkoły) warto wybrać ten z dużą mocą. Wysokość mocy może mieć wpływ na cenę produktu oraz rachunki za prąd, bo wiąże się z większym poborem energii elektrycznej, ale znacząco rośnie sprawność i skuteczność tostera. Inną, istotną kwestią jest liczba szczelin. Tostery mogą przygotowywać na raz po dwie oraz po cztery grzanki z pieczywa tostowego – w tym ostatnim wypadku ma to znaczenie szczególnie przy większych rodzinach. Trzeba wziąć pod uwagę, że włożone do przegródek kromki muszą mieć „luz”. Nie można wkładać ich na siłę, bo się spalą lub urządzenie nie zadziała. Klasyczna kromka tostowa ma ok. 10 mm szerokości. Jeśli chcemy, możemy wkładać grubsze kawałki ale trzeba szukać tosterów, które mają szerszą szczelinę. Są w sprzedaży modele wyposażone w komory nawet o szerokości 38 mm. Jeśli zamierzamy też pieczywo podgrzewać i rozmrażać, trzeba szukać urządzeń z takimi właśnie funkcjami.
Moc [W]: | 950 |
---|---|
Liczba tostów: | 2 |
Funkcje: | Tacka na okruchy, Rozmrażanie, Automatyczne wyłączenie po zakończeniu opiekania, Ruszt do bułek |
Funkcje dodatkowe: | Podgrzewanie, Rozmrażanie |
Wykonanie obudowy: | Tworzywo sztuczne |
Moc [W]: | 950 |
---|---|
Liczba tostów: | 2 |
Funkcje: | Tacka na okruchy, Rozmrażanie, Automatyczne wyłączenie po zakończeniu opiekania, Ruszt do bułek |
Funkcje dodatkowe: | Podgrzewanie, Rozmrażanie |
Wykonanie obudowy: | Tworzywo sztuczne |
Moc [W]: | 950 |
---|---|
Liczba tostów: | 2 |
Funkcje: | Tacka na okruchy, Rozmrażanie, Automatyczne wyłączenie po zakończeniu opiekania, Ruszt do bułek |
Funkcje dodatkowe: | Podgrzewanie, Rozmrażanie |
Wykonanie obudowy: | Tworzywo sztuczne |
Moc [W]: | 950 |
---|---|
Liczba tostów: | 2 |
Funkcje: | Tacka na okruchy, Rozmrażanie, Automatyczne wyłączenie po zakończeniu opiekania, Ruszt do bułek |
Funkcje dodatkowe: | 6-stopniowa regulacja stopnia opiekania, Automatyczne centrowanie pieczywa... Więcej |
Wykonanie obudowy: | Tworzywo sztuczne |
Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym
Poradniki eksperta
Najczęściej zadawane pytania
Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie tostera?
Jak działa toster?
Jego zadaniem jest opiekanie pojedynczych kromek. Składa się z komór, do których je wkładamy i ustawiamy stopień zrumienienia – pokrętło lub suwak jest z przodu (może być na boku). Ustawiamy taki poziom, który chcemy uzyskać od 1 (zaledwie ciepłe) do 5, 6, 7 albo 8 (mocno wypieczone) – zależnie od producenta. Na tosterze są też guziki (pokrętła, przyciski) do anulowania pracy i odpowiedzialny za odgrzewanie i odmrażanie pieczywa. Ważna jest dźwignia, którą trzeba opuścić w dół, by toster zadziałał i tacka na okruchy.
Czym różni się toster od opiekacza?
Pierwszy tylko opieka, ewentualnie rozmraża i podgrzewa pojedyncze kromki w pionie. Dugi działa w poziomie i się zamyka, a po włożeniu dwóch kromek pieczywa (albo dwa razy po dwie) przełożonych np. wędliną czy serem żółtym, od razu zrobi ciepłą kanapkę. Opiekacz ma grzałki i u góry, i na dole. Można do niego włożyć też kawałki (zależnie od powierzchni) surowego mięsa lub warzywa, by je zgrillował. Wiele modeli się rozkłada, a wtedy działa jak otwarty grill. Jego płytki, na których się piecze, bywają wymienne.