Trwa ładowanie
Moc [W]: 900
Pojemność [l]: 9
Liczba pojemników: 3
Wykonanie pojemnika: Tworzywo sztuczne
Funkcje: Automatyczne wyłączanie, Pojemnik do gotowania sypkich produktów, Regulacja temperatury, Minutnik...  Więcej
Wyposażenie: Pojemnik do gotowania 2.5 l, Pojemnik do gotowania 3.5 l, Pojemnik do gotowania zupy/gulaszu/ryżu, Tacka ociekowa
Elektroniczne sterowanie
Ekran LCD
Elektroniczne sterowanie
Ekran LCD
199 00
19,17 zł x 11 rat
U Ciebie
Odbierz
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Moc [W]: 800
Pojemność [l]: 9
Liczba pojemników: 3
Wykonanie pojemnika: Tworzywo sztuczne
Funkcje: Pojemnik do gotowania sypkich produktów, Wskaźnik poziomu wody, Automatyczne wyłączanie, Zewnętrzne uzupełnianie wody...  Więcej
Wyposażenie: Miska na ryż/zupę
249 00

Najczęściej zadawane pytania

Na co zwrócić uwagę przy zakupie parowaru?

Przy zakupie parowaru, warto zwrócić uwagę na jakość jego wykonania. Sprzęt powinien być wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, pozbawionego BPA lub wytrzymałej stali nierdzewnej. Praktycznym rozwiązaniem jest dodatkowy otwór, umieszczony w zbiorniku, który umożliwia uzupełnienie wody podczas pracy urządzenia. Można wybrać sprzęt z elektronicznym panelem sterowania lub z mechanicznym. W zależności od modelu parowary mogą być wyposażone w kilka programów, dedykowanych do różnego rodzaju produktów. To duże ułatwienie podczas przyrządzania potraw. Przydatnymi rozwiązaniami zastosowanymi w parowarach są również np. timer, wskaźnik poziomu wody, funkcja utrzymania ciepła, regulacja temperatury czy automatyczne wyłączanie. Bardzo ważnym kryterium przy wyborze parowaru jest jego moc. Wpływa ona na szybkość przyrządzania potraw. Warto również zwrócić uwagę na pojemność urządzenia (np. 4,3 l, 6 l, 9 l czy 11 l), a także liczbę pojemników (np. 2 lub 3).

Jak działa parowar?

Parowar to praktyczne urządzenie, które składa się ze zbiornika na wodę, pojemników oraz przykrywki. Zasada jego działania jest niezwykle prosta. Do zbiornika umieszczonego na samym spodzie należy wlać wodę. Jest ona podgrzewana do bardzo wysokiej temperatury. Powstała w ten sposób para wodna przechodzi przez wszystkie pojemniki, w których umieszczone są produkty przeznaczone do parowania. Od góry obieg ten zamyka pokrywka, która zapobiega ulatnianiu się pary na zewnątrz.

Czym różni się parowar od kombiwaru?

Podstawowa różnica między parowarem i kombiwarem dotyczy sposobu ich działania. Parowar gotuje przy wykorzystaniu pary wodnej, zaś w kombiwarze za obróbkę termiczną odpowiada termoobieg. W parowarze, dzięki większej liczbie pojemników, można jednocześnie przygotować kilka potraw. Natomiast kombiwar wyposażony jest tylko w jedno naczynie. Parowar przeznaczony jest do gotowania na parze, zaś kombiwar np. do podgrzewania, gotowania na parze, smażenia czy pieczenia.