| 320 | |
| 7.5 | |
| Kamionka, Stal nierdzewna, Szkło, Tworzywo sztuczne | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Programy automatyczne... |
| 220 | |
| 5.7 | |
| Stal nierdzewna | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Programy automatyczne... |
| 220 | |
| 4.7 | |
| Ceramika, Stal nierdzewna, Szkło | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Programy automatyczne... |
| 970 | |
| 5 | |
| Stal nierdzewna | |
| Możliwość mycia elementów w zmywarce, Programy automatyczne, Utrzymywanie temperatury |
| 220 | |
| 4.7 | |
| Ceramika, Stal nierdzewna, Szkło | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Programy automatyczne... |
| 800 | |
| 7.1 | |
| Metal | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Utrzymywanie temperatury |
| 700 | |
| 3.5 | |
| Ceramika | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Utrzymywanie temperatury |
| 1000 | |
| 6 | |
| Stal nierdzewna | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Programy automatyczne... |
| 290 | |
| 5.8 | |
| Ceramika, Stal nierdzewna, Szkło | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Utrzymywanie temperatury |
| 240 | |
| 5.6 | |
| Stal nierdzewna, Szkło | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Programy automatyczne... |
| 1000 | |
| 5.5 | |
| Stal nierdzewna, Szkło | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Utrzymywanie temperatury |
| 700 | |
| 3.5 | |
| Ceramika | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Utrzymywanie temperatury |
| 250 | |
| 5.6 | |
| Ceramika, Stal nierdzewna, Szkło | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Utrzymywanie temperatury |
| 1350 | |
| 6 | |
| Stal nierdzewna, Szkło | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Programy automatyczne... |
| 245 | |
| 6 | |
| Stal nierdzewna | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Programy automatyczne... |
| 1360 | |
| 6 | |
| Stal nierdzewna, Szkło | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Programy automatyczne, Utrzymywanie temperatury |
| 1350 | |
| 6 | |
| Stal nierdzewna | |
| Regulacja temperatury, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Programy automatyczne, Utrzymywanie temperatury |
| 270 | |
| 4.7 | |
| Ceramika, Stal nierdzewna, Szkło | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Utrzymywanie temperatury |
| 1250 | |
| 6 | |
| Stal nierdzewna | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Programy automatyczne... |
| 163 | |
| 3.5 | |
| Ceramika, Szkło | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce |
| 200 | |
| 3.5 | |
| Ceramika, Stal nierdzewna, Szkło | |
| Regulacja temperatury, Uchwyt do przenoszenia, Możliwość mycia elementów w zmywarce, Programy automatyczne... |
Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym
Poradniki eksperta
Wolnowar - co w nim gotować?
Wolnowar to garnek elektryczny do wolnego gotowania. To urządzenie możemy spotkać również pod nazwą slow-cooker. Wolnowar pozwala nie tylko zaoszczędzić czas spędzony w kuchni, lecz także przygotować pełne aromatu i smaku dania. Warto przyjrzeć się bliżej tym urządzeniom.
Jak działa wolnowar?
Wolnowar to elektryczny garnek przeznaczony do gotowania potraw na wolnym ogniu, czyli w temperaturze ok. 80 stopni, do 10 godzin. Standardowy wolnowar ma dwa tryby pracy: low - wolniej się nagrzewa i osiąga temperaturę 80 stopni, oraz high - szybciej się podgrzewa i osiąga temperaturę 90 stopni. Jak działa? Wkładamy składniki do środka, nastawiamy tryb oraz czas pracy i na tym koniec naszej ingerencji. Warto też zapoznać się z instrukcją, w której powinien być przeliczony czas klasycznego gotowania, na czas przygotowania potraw w wolnowarze.
Jak zbudowany jest wolnowar?
W skład urządzenia wchodzą trzy podstawowe elementy. Pierwszym z nich jest elektryczna obudowa grzewcza, która ma wbudowany panel sterowania (elektroniczny lub pokrętło) oraz timer, który odmierza czas gotowania. Kolejnym jest wyjmowana z obudowy misa, najczęściej stalowa lub ceramiczna. Ostatnim elementem jest pokrywa z uchwytem. Najlepiej, jeśli pokrywa jest szklana i przeźroczysta. Daje wtedy możliwość sprawdzenia, na jakim etapie jest danie.
Wolnowar - co w nim ugotujemy?
Wolnowar to wprost idealne urządzenie do gotowania potraw, których trzeba pilnować, by się nie przypaliły. Przygotowywać w wolnowarze można wszystkie potrawy jednogarnkowe (gulasze, bigos, leczo, gołąbki, potrawki), wywary mięsne i warzywne oraz oczywiście powidła i dżemy. Wolno gotowane potrawy są soczyste i miękkie. Choć warto wiedzieć, że długie gotowanie trochę osłabia aromat - zatem trzeba dodać odrobinę więcej przypraw i ziół niż zwykle.
Jaki wolnowar kupić?
Na początku należy określić jego przeznaczenie oraz wielkość (w zależności od ilości domowników). Następnie warto wziąć pod uwagę parametry urządzenia:
- pojemność misy - tutaj rozpiętość jest od 2,5 litra do nawet 6 litrów. Dobrze jest określić, czy na pewno potrzebujemy dużego garnka. Dla małej rodziny zupełnie wystarczy 2,5 litrowy;
- rodzaj misy - najczęściej są zrobione ze stali nierdzewnej, ceramiki lub kamionki. Kamionkowa będzie idealna do piekarnika, a te ze stali można użyć na kuchence, na przykład przesmażając mięso;
- rodzaj pokrywy i uchwytu - pokrywka powinna być szklana i przeźroczysta, aby łatwo można było sprawdzić stan gotowania. Uchwyt z kolei nie powinien się nagrzewać;
- tryby pracy - oprócz low i high, niektóre modele mają tryb pośredni oraz do podgrzewania potraw;
- panel sterowania - gdy często będziemy korzystać z wolnowaru, warto zastanowić się nad modelem z panelem elektronicznym, który pozwala na precyzyjne określenie czasu i temperatury przygotowania potraw.
Producenci zapewniają, że wolnowar to zdrowe i ekonomiczne gotowanie. Do tego dodajmy dużą oszczędność czasu. Zamiast mieszać w garnkach przez kilka godzin - ten czas możemy wykorzystać na swoje osobiste potrzeby. Minusem tego urządzenia jest wysoka cena. Jednak w porównania z zaoszczędzonym czasem, nie wydaje się wielka. Sprawdź także produkty z kategorii: szybkowary, kombiwary, parowary, ryżowary, szynkowary oraz cyrkulatory sous vide i zupowary.



