Trwa ładowanie
Zestaw patelni
4
28
Stal nierdzewna
Stal nierdzewna
Zobacz więcej
Odpinana rączka kompatybilna z serią Ingenio
Nieprzywierająca powłoka wewnątrz i na zewnątrz
Odpinana rączka kompatybilna z serią Ingenio
Nieprzywierająca powłoka wewnątrz i na zewnątrz
Zobacz wszystkie warianty

Sugerowana cena producenta:

349 zł

295 00
29,50 zł x 10 rat 0%

Odbierz
w sklepie
Zamów telefonicznie 756 756 756
Zestaw patelni i garnków
10
28
Powłoka nieprzywierająca Titanium Pro
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

659 zł

599 99
Sprawdź
Zestaw patelni i garnków
22
16, 18, 20, 22, 24, 26, 28
Nieprzywierająca
Zobacz więcej

899 00
Sprawdź
Zestaw patelni
4
28
Nieprzywierająca
Stal szlachetna
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

299,99 zł

199 99
Garnek wielofunkcyjny, Patelnia tradycyjna
6
16, 18, 22, 24, 28
Stal nierdzewna
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

429 99
Sprawdź
Zestaw patelni
4
20, 24, 28
Ilag Ultimate Durit Protect Pro
ILAG Ultimate Durit Protect Pro
Zobacz więcej

Taniej o 40,00 zł
129 99
169,99 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
169,99 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką
Zestaw patelni i garnków
8
26
Stal nierdzewna
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

431 37
Sprawdź
Patelnia tradycyjna
1
28
Powłoka nieprzywierająca Titanium Anti-Scratch
Aluminium
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

189 zł

179 99
Patelnia tradycyjna
1
28
Nieprzywierająca
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

135 zł

129 99
Zestaw patelni
13
28
Nieprzywierająca
Aluminium
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

999 zł

899 99
Sprawdź
Zestaw patelni
3
22, 26
Powłoka nieprzywierająca Titanium
Aluminium
Zobacz więcej

197 99
Patelnia tradycyjna
2
20, 28
Ilag Xera Dur 2 ® Ceramic Non Stick
Aluminium
Zobacz więcej

119 99
Patelnia tradycyjna
2
28
Nieprzywierająca
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

239 zł

229 00
Zestaw patelni
2
28
Powłoka nieprzywierająca Non-Stick, Wzmocniona tytanem
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

229 zł

199 99
Cena jednostkowa: 100,00 zł/szt.
Patelnia do naleśników
1
25
Powłoka nieprzywierająca Titanium Excellence
Tytanowa
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

159 zł

129 99
Patelnia tradycyjna
1
24
Nieprzywierająca
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

115 zł

109 99
Patelnia do naleśników
1
25
Nieprzywierająca
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

125 zł

119 99
Patelnia tradycyjna
2
22
Nieprzywierająca
Aluminium
Zobacz więcej

149 99
W apce taniej

79,06 zł

Zestaw patelni
3
26
Tytanowa
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

299 00
Patelnia groszkowa
2
24
Stal nierdzewna
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

1 395 00
W apce taniej

1 226,00 zł

Sprawdź
Zestaw patelni i garnków
15
28
Nieprzywierająca
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

540 00
Sprawdź
Patelnia tradycyjna
1
28
Ceratec
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

429 zł

299 99
Patelnia do naleśników
1
25
Nieprzywierająca
Aluminium
Zobacz więcej

89 99
Patelnia wok
1
28
Nieprzywierająca, Wzmocniona tytanem
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

129 99
Zestaw patelni
3
28
Nieprzywierająca, Powłoka nieprzywierająca Non-Stick
Aluminium
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

229 zł

189 99
Patelnia tradycyjna
1
28
Powłoka nieprzywierająca Non-Stick
Aluminium
Zobacz więcej

69 99
Patelnia tradycyjna
1
28
Nieprzywierająca, Wzmocniona tytanem
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

125 zł

119 99
Patelnia tradycyjna
1
28
Powłoka nieprzywierająca Titanium Pro
Tytanowa
Zobacz więcej

Sugerowana cena producenta:

99 zł

79 99
Patelnia tradycyjna
1
30
Nieprzywierająca
Stal nierdzewna
Zobacz więcej

149 00
Patelnia do naleśników
1
25
Tytanowa
Lakier
Zobacz więcej

99 00

Rekomendacje Klientów

Najczęściej zadawane pytania

Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie patelni?

Wybierając patelnię, w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na jej rozmiar. Mogą one mieć mniejsze (np. 15-20 cm) lub nieco większe (np.24-28 cm) średnice. Duże modele będą zajmowały więcej miejsca w szafce kuchennej i nie zawsze wykorzysta się ich możliwości. Bardzo ważnym aspektem jest również ciężar patelni. Lżejsze są bardziej poręczne i łatwiej się je użytkuje. Te praktyczne i niezbędne w każdej kuchni naczynia różnią się od siebie kształtem i materiałem, z którego zostały wykonane. Patelnie mogą być np. okrągłe lub kwadratowe. Natomiast w zależności od materiału, wyróżnia się np. patelnie tytanowe, granitowe, aluminiowe. Ważne, aby powłoki wewnętrzne były odporne na zarysowania i łatwe w czyszczeniu. Niektóre modle zostały wyposażone w praktyczne wskaźniki, informujące o osiągnięciu odpowiedniej temperatury do smażenia. Przy zakupie patelni, warto również zwrócić uwagę na możliwość mycia w zmywarce, czy nienagrzewające się rączki.

Jakie są rodzaje patelni?

Wśród patelni można wyróżnić modele dedykowane do określonych potraw np. do naleśników, do jajek, grillowe, patelnie Wok czy też patelnie uniwersalne. Każda z nich różni się nieco właściwościami i kształtem. Dzięki temu przyrządzanie w nich określonych dań jest dużo prostsze. Inny rodzaj patelni przeznaczony jest do kuchenki gazowej, a jeszcze inny do kuchenki indukcyjnej, elektrycznej czy ceramicznej. Można wybrać model uniwersalny, pasujący do różnych rodzajów kuchenek.

Jaki rodzaj patelni jest najzdrowszy?

Najzdrowsza patelnia to taka, która wykonana jest z bezpiecznych materiałów, które nie wchodzą w interakcje z przyrządzanymi potrawami. Naczynie nie wpływa więc na zapach, smak czy jakość smażonych dań. Zdrowe patelnie nie wydzielają więc szkodliwych substancji pod wpływem wysokich temperatur. Bezpieczne dla zdrowia są np. patelnie żeliwne, granitowe, tytanowe i te, które pokryte są wysokiej jakości powłokami o odpowiednich właściwościach (np. bez ołowiu i kadmu).

Patelnia - niezbędna w każdej kuchni

 
Na rynku dostępnych jest tak wiele różnych typów patelni, że trudno podjąć właściwą decyzję zakupową. Oprócz patelni uniwersalnych, wyróżnia się także patelnie: do naleśnikówdo smażenia jajek przygotowywania chińskich dań. Poszczególne patelnie różnią się między sobą nie tylko przeznaczeniem, a także typem powłoki. Którą patelnię wybrać? 
 

Rodzaje patelni

 
Podział ze względu na zastosowanie:
  • - patelnia uniwersalna – ma różne średnice, zazwyczaj jest duża i głęboka – idealna do duszenia i gotowania potraw w stylu włoskiego risotto, hiszpańskiej paelli czy popularnej ostatnio „makaronowej patelni” (potrawa jednogarnkowa z dużą - liczbą warzyw, dowolnego mięsa i makaronu),
  • - patelnia do naleśników – stosunkowo duża, okrągła i płytka, sprawdza się również jako patelnia do smażenia  omletów i placków ziemniaczanych, 
  • - patelnia do jajek – ma specjalne wgłębienia, w które wbija się jajko, żeby miało idealnie okrągły kształt, można usmażyć na niej puszyste pancakes, 
  • - patelnia wok – klasyczna patelnia chińska, bardzo wysoka o zaokrąglonym dnie, przeznaczona do smażenia oryginalnych azjatyckich dań,
  • - patelnia grillowa – jej dno pokryte jest rowkami, do których spływa tłuszcz wytapiający się ze smażonego mięsa, idealna patelnia do steków.

Podział ze względu na powłokę wewnętrzną:
  • - patelnia nieprzywierająca – najczęściej jest to patelnia aluminiowa lub stalowa, pokryta nieprzywierającą powłoką. Najbardziej klasycznym przykładem jest patelnia teflonowa, jednak „teflon” to nazwa zarezerwowana wyłącznie dla patelni Tefal. Inne powłoki nieprzywierające mają swoje indywidualne nazwy lub określane są jako powłoka nieprzywierająca. Patelnie o takim rodzaju powłoki wewnętrznej to zazwyczaj patelnie emaliowane lub lakierowane na zewnątrz.
  • - patelnia ceramiczna może być w całości wykonana z żaroodpornej ceramiki lub mieć tylko wewnętrzną powłokę ceramiczną. W całości ceramiczna jest np. grillowa patelnia Gerlach z serii Natur. Potrawy smażone na ceramice nabierają pięknego złocistego koloru. 
  • - patelnia żeliwna – ciężka i niezwykle trwała, szybko się nagrzewa i bardzo długo utrzymuje ciepło.
  • - patelnia tytanowa – doskonale przewodzi ciepło, jest odporna na zarysowania i doskonale zapobiega przywieraniu.
  • - patelnia granitowa – dobrze przewodzi i akumuluje ciepło, potrawy do niej nie przywierają, przykładem są patelnie Zwieger z nowoczesną trzywarstwową powłoką granitową Greblon® C3+ Granite.
  • - patelnia marmurowa – jedna z najtrwalszych powłok, ponieważ marmur jest odporny na zarysowania, przywieranie i odkształcenia. 
  • - patelnia miedziana – szybko się nagrzewa i świetnie utrzymuje ciepło, do tego ma piękny kolor. Patelnia profesjonalna, dedykowana głównie szefom kuchni.
  • - patelnia ze stali nierdzewnej – solidna i zazwyczaj głęboka patelnia z pokrywką i grubym dnem, idealna do długiego duszenia i smażenia. 
 

Jaką patelnię wybrać?

 
Wybór patelni zależy przede wszystkim od umiejętności i preferencji kulinarnych, ale też od tego, jaką kuchenkę posiadamy. Jeśli lubimy kuchnię chińską, to powinniśmy sobie sprawić wok, a jeśli nie wyobrażamy sobie śniadania bez naleśników czy jajek sadzonych, to patelnię naleśnikową lub patelnię do jajek. Większość z nas jednak poszukuje najlepszej patelni do smażenia różnego typu potraw. W takim przypadku najlepiej wybrać patelnię uniwersalną, z dobrej jakości, nieprzywierającą powłoką, np. jedną z patelni Ambition. Obecnie większość produktów to patelnie indukcyjne, bez problemu znajdziemy wok przystosowany do tego typu kuchenek czy patelnię do naleśników. Indukcja zadziała tylko, jeśli postawimy na niej odpowiednie naczynie. Dlatego, jeśli mamy kuchenkę indukcyjną, to podczas zakupów, warto się upewnić czy jest to odpowiednia patelnia na indukcję.  
 

Jaka patelnia jest najzdrowsza?

 
Ze względu na zdrowie unikasz smażonych potraw i zastanawiasz się, jaka patelnia najzdrowsza będzie dla Ciebie i Twojej rodziny? Dobra patelnia w takim przypadku to taka, która umożliwia smażenie bez tłuszczu, np. z nieprzywierającą powłoką, patelnia ceramiczna albo grillowa. Z kolei patelnia żeliwna to słuszny wybór dla osób, które cierpią na anemię – potrawy na niej przygotowywane są bogatsze w żelazo!