Maszyny do waty cukrowej kojarzą nam się z miejskimi festiwalami, imprezami masowymi czy przyjazdem cyrku lub spacerem do zoo. Okazuje się jednak, że pyszną watę cukrową możemy przyrządzać w łatwy sposób także w domu. Za niewielką cenę możemy wyposażyć się w specjalne, małe urządzenia do wytwarzania waty cukrowej. Jak działa maszyna do waty cukrowej? Niezależnie od tego, czy jest to duża, profesjonalna maszyna, czy domowy sprzęt, zasada przygotowywania przysmaku jest taka sama. Różnica polega na sposobie podgrzewania cukru. Cukier rozgrzewa się do wysokiej temperatury, by zaczął się powoli karmelizować. Następnie wprawiany jest w ruch obrotowy w specjalnej misie, przez co rozciąga się i szybko chłodzi, zastygając w postaci puszystej i pysznej waty cukrowej. Do przygotowania waty nie potrzebujemy niczego więcej poza zwykłym cukrem, patyczkiem i, oczywiście, maszyną przystosowaną do jej zrobienia. Ciekawymi dodatkami są specjalne aromatyzowane lub barwione rodzaje cukru lub zwykłe, często naturalne, aromaty.